Quantcast
Channel: Anna Neah
Viewing all 238 articles
Browse latest View live

Fröken Solsken då och nu

$
0
0
Signe växer och utvecklas i en härlig takt. Hon kallas dagligdags för Fröken Solsken här hemma. För det mesta är hon på ett gott humör.

Det här var vårt allra första familjeporträtt. Hon var knappt en vecka gammal och drunknade nästan i den randiga lilla overallen i storlek 56 hon hade på sig. Hon var ju bara 47 cm lång. Det är först när man ser tillbaka på alla gamla bilder som man faktiskt ser hur mycket hon växt.
En sån liten räka hon var.


Här sitter hon 6,5 månad gammal, i exakt samma overall och trots att hon är 62 cm lång nu så passar den perfekt nu. Vintagevagnen från 50-talet har hon även sovit i på nätterna fram tills nu. Jösses, vilket bra köp det var! Nu använder vi vagnen på dagen mest. Hon har sina favoritleksaker i den och får följa med varhelst vi rör oss i huset. Hon pysslar i långa stunder själv och gärna med ett måttband hon fått av mig. Det och ett par ärvda plastnycklar är favoritgrejerna.


Nu finns det en ungefärlig rutin för dagen som hon mår bra av och som gör att vi kan planera våra dagar bättre. Ett långt tag ammade jag varannan timme och höll på att gå i väggen. Jag kände mig nästan som en mjölkko eller ett vandrande mjölkpaket. Och ingen berättade direkt hur ont det kan göra. Nu äter hon både gröt och "vanlig" mat så ammandet har minskat ner till tre gånger om dagen.


Både vagnen och rutinen har gjort att jag kan börja vara lite kreativ igen. Igår fick jag sy säkert i 45 minuter medan hon glatt jollrade i vagnen med måttbandet. Det känns himla bra att vi redan delar ett intresse.

En rutig röd rackare

$
0
0
Jag ligger verkligen efter med att fotografera det jag sytt det senaste året. Jag har sytt mer än man kan tro när man läser bloggen. Men saknar ni mina inlägg här händer det desto mer på Instagram. Mitt användarnamn där är annaneah.

Nyligen hade jag en bloppis på Instagram och sålde lite kläder och då såldes bland annat denna klänning före den ens fotograferats på mig. Jag ångrade lite att jag inte sytt en ärm på den och sen blev den hängande oanvänd. När jag dessutom behövde mera plats i garderoben såldes denna snabbt.


Tyget är bomull från Ohlssons tyger som förmodligen har något syntetiskt material inblandat också. Det märktes när jag skulle stryka och pressa. Det luktar på ett speciellt sätt då. Knapparna är klädda i samma tyg som klänningen men går inte att öppna på riktigt. Mönstret och principen alltså är samma som i den galet blåa klänningen då jag använde Simplicity Lisette 2209.  Ett bra basmönster med roliga infodringar fram. Ärmhålen piffades till med prickig snedslå.
En jättegullig klänning alltså. Hoppas den som köpte den är nöjd.

Nysytt! Blomsterbårdsklänningen

$
0
0
Under årets spelning med swingorkestern på Nalen i Stockholm hade jag som vanligt något egensytt på mig. I år blev det inte fullt lika glamouröst som med Glamourpaljetten jag hade sist men jag var ändå nöjd och bekväm i den här. Det är en siluett jag gillar.


Jag älskar tyger med en mönsterbård eller olika mönsterriktningar. Bomullstyget hittade jag för övrigt via bloggen By Gum by Golly som tipsade om Hearts and Found på Etsy. Meterpriset var billigt men frakten var jättedyr. Jaja, det fick svida lite och tio dagar senare hade jag ett paket med 2 kilo tyg från Vietnam. 3 olika tyger beställde jag varav två med detta mönster men i olika färgställning. Jag beställde dels denna blå färgställning men även samma tyg i rött. Den röda klänningen håller jag på att sy i detta nu.
TIPS: Jag såg nu att Hearts and found hade fått in flera nya vackra tyger men mitt klickgalna finger får hålla sig lite. Men tips-tips för er andra. Hon syr även upp fina klänningar för den som inte vill sy själv.


Jag valde att lägga den lite mer sparsmakade delen av tyget upptill och den överdådiga blomsterbården nertill på kjolen.

Mönstret jag använde var en något modifierad version av By Hand Londons Anna Dress. Jag ändrade urringningen något så den blev djupare där fram. Jag tycker inte om när det sitter för högt upp i halsen. Dessutom förlängde jag ärmen lite grann. Det jag gillar med överdelen på det här mönstret är de öppna insnitten fram på livet. De liksom öppnar upp sig mot bysten då och det är snyggt och smickrande. Kjolen är bara ett långt rektangulärt tygstycke med medveck runtom. Detta för att blomsterbården skulle hamna i nederkant som den gör vilket blir möjligt med rak fåll.


Dold dragkedja i ryggen, som ni ser. Klänningen är lite skrynkligt pga orkade inte stryka inför fotograferingen men ni får tänka bort det. När jag äntligen fick ändan ur att fotografera min projekt så kunde inte skrynklorna stoppa mig.

Tyget är så galet fint i färg och form så när jag fick lite tyg över så sydde jag också lite fina saker till Signe. De ska ni få se i nästa blogginlägg. men här kommer en sneak peak!



Min avkomma alltså. Hur fin?!

Nysytt! Blomsterromper och hättor

$
0
0
Resterna från min Nalen-klänning investerades i lite plagg till Signe. Om jag bara haft hälften så mycket tid som jag har klänningsstuvar hade Signe varit den stiligaste stintan i stan.
Signe är 8,5 månader nu, by the way. Järnvägar, vad tiden går fort.


Jag har sytt två nya hättor till Signe. Den första i den storlek hennes huvud har nu och den andra i en större storlek för längre fram. Den dalahätta jag själv hade som liten fick vara inspiration. Den är tyvärr för liten för Signe nu men passade utmärkt i vinter när det inte riktigt var läge att använda den.

Mönstret till hättorna kommer från McCall 4478. I kuvertet finns flera olika mössor att välja på så jag kommer säkert sy fler framöver. Solhattar lär komma väl till pass i sommar.

Båda hättorna är vändbara. I den första hättan valde jag att låta röda blommor få mer spelrum på ena sidan och på den andra sidan blå blommor. Istället för att sy en liten volang fram som mönstret anger så valde jag ett rött passpoalband istället.


I den lite större hättan är principen densamma men på ena sidan valde jag det blommiga tyget med röd botten med vitt passpoalbandet fram. Jag beställde nämligen tyget i två färger.


Jag passade också på att sy en gammeldags romper (vad heter det på svenska? Byxoverall?) som bildar ett fint set med hättan. Mönstret är Kwik Sew 3776.


Snart blir det sommar och sol och Signe kan sitta på en filt under en parasoll utomhus och vara sådär fin. Kanske smaka på en och annan tå. För att man kan liksom.


Rompern har knäppning både i grenen och i ryggen vilket är praktiskt. Jag gjorde det enkelt för mig och sydde i tryckknappsband. En snabb och lättöppnad lösning.



Mer information om var tyget kom från och min klänning hittar ni här...

Nysytt! Den rutiga vårklänningen

$
0
0
Här kommer en nysydd klänning (såklart!) och i en av mina favoritmodeller.
Det är fortfarande en hel del klänningar i garderoben som jag inte kommer i efter graviditeten, tyvärr. Så då behövdes några sköna inför vår och sommar. Det här tyget har jag fått av min sykamrat Annemarie en gång i tiden. Det är ett skönt skjorttyg i bomull med lite syntet i också. Det skrynklar inte så lätt, vilket är tacknämligt.

Modellen är min gamle följeslagare Butterick 5846 . Jag återkommer till den när jag vill sy ett säkert kort. Jag gjorde den något större endast genom att lägga till lite i sidosömmen och det funkade bra. Det är också smidigt om jag någon gång behöver sy in den. Det jag gillar extra med den här modellen är att det finns ett ok både fram och bak samt de öppna insnitten både fram och bak. Så himla skön samtidigt som den sitter snyggt och känns lite 40-tal.

Kjolen är inte den halvcirkelvariant som finns med i mönsterkuvertet eftersom jag gillar lagda veck bättre. Ett lång rektangulärt tygstycke som jag lagt veck på bara. Ungefär hur jag gör det visar jag här i denna artikel jag gjorde till tidningen Får jag lov.  Här har jag bara lagt till lite extra för själva knäppningen fram.


Knapparna hittade jag i mina knappbyrå med vintageknappar. De är i plast och i form av en blomma.


Jag har redan använt den mycket och trivs jättebra i den. Hoppas ni inte tycker det är tjatigt med alla skjortklänningar för ni har fler att vänta, mohaha.

Symester i 10 dagar!

$
0
0

I morgon kommer min bästa sykamrat Annemarie ner till oss och ska stanna i 10 himla dagar. Tio! Lite symester (läs mer om det här) ska vi väl hinna med under så många dagar trots 9-månaders bebis och make på vift. Signe är ju himla snäll och företagsam i sitt lekande just nu. 


Vi börjar alltid med bubbel. Det är tradition.


Och det kan även komma att bubblas lite under sömnadens gång. Om det passar sig.


Lagom till vitsipporna i blomning och löv som spricker ut, kommer hon. Här kan vi sitta i eftermiddagssolen och må ihjäl oss.


Eftersom lill-Signe hänger mest här i vardagsrummet så känns det ganska logiskt att vi sitter här också, som så många gånger förr. 


Vi tar det alltid lite som det kommer men det finns möjliga planer på en tygsafari till Malmö, eller en dagstur till Köpenhamn eller så hänger vi bara här. Det ger sig.

Nysytt! En knyttop

$
0
0
Jag har faktiskt vågat mig ut och testat lite nya mönster den senaste tiden. Mitt mönstergalleri är enormt numera och det vore väl skam om jag inte åtminstone testade dem lite då och då.

Det här var en test på ett av Gerties mönster för Butterick. Jag skulle vilja utöka min garderob med fler överdelar, kjolar och ja, till och med byxor och inte bara de sedvanliga klänningarna. 

Den här toppen knyts omlott och slutar precis vid midjan där kjolen tar vid. Perfekt längd alltså. Eftersom den ska sys i stretchtyg är den väldigt skön att ha på sig. Tyget jag använde hittade jag bland stuvarna på Ohlssons i Luleå för många herrans år sedan och det har sedan blivit liggande i mina gömmor. Trots en ganska liten stretch dög det för att testa mönstret. Den blev ganska stum och skulle nog sitta bättre på någon i mindre storlek.


Jag kommer säkert sy flera omlotter framöver och till det några fina kjolar. Jag kan tänka mig att med lite längre ärm och sydd i ett varmt tyg skulle den också med fördel kunna användas som en skön omlottkofta under kalla sommarkvällar. Bra mönster alltså och väldigt lätt att sy.

Nysytt! En blå knytblus

$
0
0
Jag har testat ännu ett mönster från Patterns by Gertie som säljs av Butterick nyligen. Jag lockades av den vackra halsringningen och tulpanärmen. Gertie överlag gör väldigt fina mönster, tycker jag. Jag passade som vanligt på att köpa ett gäng mönster direkt från voguepatterns.com när de hade rea för ett tag sedan. Du kan köpa sju mönster på en frakt, så Annemarie och jag delade på den och valde ut några mönster var. Frakten är dyr till Sverige men eftersom mönsterpriset är väldigt lågt under rean tjänar man ändå på det jämfört med att köpa här i Sverige. Och leveransen tar bara en vecka.


Nåja. Det jag gillar med mönstret nu är framförallt tulpanärmen. Den kommer jag använda fler gånger. Däremot är jag inte så förtjust i varken passform eller placeringen av knytet som liksom hamnar mitt på bysten. Storleken känns större än vanligt. Jag syr alltid storlek 14 och det har aldrig tidigare blivit för stort. Jag brukar heller aldrig behöva göra någon justering förutom att möjligen korta av livet. Kanske är jag bortskämd i den bemärkelsen. I vilket fall hade nog denna suttit bättre på någon lite större än mig.

Tyget är viscose i den bästa blå färgen som jag fick av Annemarie för något år sedan.

Nysytt! En gammeldags skjortklänning

$
0
0

Här är ännu i skjortklänning i min favoritmodell Butterick 5846. Om ni söker på bloggen (antingen i sökrutan eller i galleriet av sydda plagg) kan ni se den uppsydd i flertalet versioner. Jag skriver därför inte så mycket mer om mönstret denna gång. Tyget däremot kommer från Ohlssons tyger och jag köpte det i Skellefteå när jag var där på uppdrag. Det är ett viscostyg som jag tyckte kändes lite gammeldags i sitt utförande.
Klänningen sydde jag till Signes dop så nysydd är väl en sanning med modifikation. Fin och amningsvänlig var ledord just då. Jag trivdes väldigt bra i den på dopet.

Nysytt! Den snabba stretchiga

$
0
0

Ibland vill man bara sy ihop något snabbt. Det liksom kliar i fingrarna. Restless fingers. Och efter ganska låg, nästintill obefintlig sömnadsfrekvens under nästan ett halvår sedan Signes födsel kände jag just så där. Jag visste att jag inte hade mycket tid på mig men ville verkligen, verkligen sitta ner och sy något. Vad som helst, nästan, bara jag fick sy av mig en stund. Det var syklåda när den är som värst.

Så jag tog ett tyg av viscosetrikå jag hade i mina gömmor, ryckte till mig ett gammalt favoritmönster (en kopia av en sliten vintageklänning jag klippt sönder och ritat av) och skred till verket med overlockmaskinen. Vroom-vroom! Det här blev resultatet. Jätteskön och jättesnabb att sy. Inget fancy alls men färdigställd och flitigt använd här hemma. Min motsvarighet till mjukisbyxor, kan man säga.

Har ni syklåda någon gång?

Nysytt! En prickig viskosklänning

$
0
0

Ja, ingen variation här... Ännu i skjortklänning i min favoritmodell Butterick 5846. Denna sydde jag de första veckorna efter Signes födsel (när hon sov mycket). Jag hade ett akut behov av en skön, käck och sval klänning som var amningsvänlig och som inte satt åt någonstans. Tyget i viskos kommer från Stoff och Stil och finns nog fortfarande att få tag på. Jag har använt denna flitigt och tvättat den många gånger utan att tyget bleknat. Och inte skrynklar det mycket heller. Perfekt alltså.

Som några av er kanske vet (via Instagram) har jag haft min sykamrat Annemarie på besök i tio dagar. En lång symester på 10 dagar! Så snart kommer det lite rapport från dessa dagar och vad vi sydde.

ReDo: Tröjor blir koftor

$
0
0
Jag följer många duktiga stickare både på Instagram och via bloggar och det vattnas i munnen varje gång jag ser de underbara koftor och tröjor de gör, för att inte tala om gulliga rompers till bebisar. Gah! En gång stickade jag själv en fjäril i syslöjden. En ståltråd i mitten på en rektangel som rynkades ihop i mitten blev fjäril så stickprojektet var ju relativt enkelt. Det är inte det att jag tror att jag inte kan lära mig på riktigt. Det kan jag förstås men känner inte riktigt att tiden finns för det nu. 

Så vad gör man då när man önskar sig fina midjekorta koftor och inte vill lägga tusentals kronor på att köpa dem? Jo, man köper tröjor med potential på rea och syr om dem till koftor. Det är en relativt snabb process. Här är ett par reatröjor som blivit koftor den senaste tiden.

Den här hittade jag på MQ's rea. Jag köpte en extra small eftersom jag ville ha den lagom kort. Den var rätt töjbar i ärmarna annars hade det inte gått att köpa så liten. Eftersom denna var mönstrad var det inte lika lätt annars att korta den snyggt på längden.


Ett ripssband i grått gör att knäppningen i mitten blir stabil.


Den andra koftan hittade jag på HM-rean. Den var alldeles för lång trots att storleken var small så jag fick dessutom korta den. Sen fick jag flytta en hel del av paljetterna som satt i mitten där nya knäppningen skulle vara. Det var inte så svårt.


Grönt ripsband på denna och knappar i samma kulör som paljetterna. 


Jag gjorde en tutorial på hur man syr om en tröja till kofta för ett tag sedan som ni kan hitta här. Nu har jag förfinat processen ytterligare och har en ny tröja i pipeline som kommer att bli kofta. Om ni vill kan jag uppdatera min tutorial lite grann. Vad sägs om det?

Mina mest uppsydda favoritmönster

$
0
0
De klänningar och kläder jag syr är ju ofta en blandning av olika mönster samt egna infall men det finns några mönster jag återvänder till om och om igen. När jag väl hittar en modell jag trivs i vill jag gärna ha den i flera olika tyger och variationer.
Här kommer en lista på mina mest använda favoritmönster och hur de sett ut i mina versioner.

Butterick 5846
Klänningen ser kanske inte så märkvärdig ut på bilden men är fantastisk. Jag har sytt väldigt många versioner av den här.
Jag älskar: Att den känns lite 40-tal. Att överdelen har öppna insnitt som liksom öppnar sig upp mot bysten och ryggen. Trots att jag växlar i vikt så anpassar sig de där öppna insnitten så att klänningen alltid passar.
Vad jag brukar ändra: Axlarna är lite för vida för mig så jag brukar ta in dem. Jag brukar sy en annan kjol till men det är mest för att jag gillar lagda veck bäst. När jag var gravid sydde jag några klänningar med förhöjd midja fram.



Gertie Shirtwaist dress
Gertie's bok Gertie's new book for better sewing i allmänhet och hennes Shirtwaist dress i synnerhet var min introduktion till just skjortklänningar. Efter den här var jag såld.
Jag älskar: Att det är smock i ryggen vilket gör att klänningen är otroligt skön att bära (och äta julbord i). Modellen är smickrande och andas 40-tal. Instruktionerna är tydliga och bra.
Vad jag brukar ändra: Axelbredden, även här. Och så brukar jag sy några extra rader smock i ryggen. Rätt så många gånger har jag sytt en annan kjol till den. Jag har vid flera tillfällen även varierat kragen med exempelvis seglarkrage eller sjalkrage.



New Look 6587


Ännu ett mönster som inte ser så kul ut på omslaget men som blir jättefint när man syr upp det. Jag brukar sy D-alternativet med fickor och holkärm.
Jag älskar: Fickorna och att den sitter som en smäck. Den fina runda urringningen.
Vad jag brukar ändra: Jag brukar göra den något mindre urringad samt minska livlängden. Sen är den helt perfekt! Kjolen är också toppen att använda till andra överdelar. Antingen med eller utan knäppning.

Här är den i lite olika versioner och variationer. Jag har dessutom sytt två helt nya klänningar med det här mönstret som jag inte hunnit fotografera än.



Butterick 5748

En helt perfekt basmodell om man inte ogillar en lite djupare rygg. Jag har varierat den med ärm, med stråveck och med andra kjolar och den sitter alltid perfekt.
Jag älskar! Passformen och modellen. Ett snabbt projekt när man är sysugen.
Brukar ändra: Ingenting men varierar den ofta.


Wearing history overall


Så himla snygg snickarbyxa som jag sytt fyra gånger nu. Den sista versionen är en trädgårdsbyxa som jag inte fotograferat ännu. 
Jag älskar! Att den är bekväm, snygg, 40-talsinspirerad och lätt att sy. Lättare än man kan tro faktiskt. Och en massa roliga och dekorativa jeansstickningar om man vill och orkar.
Brukar ändra: Den kan bli lite pösig mellan armhåla och byst och det löste jag sist med ett extra insnitt. Jag brukar förlänga benen lite. De är ganska korta i originalutförandet. Jag har också varierat axelbanden ibland från att vara i kors till att vara vanligt raka.


Vad har ni för favoritmönster som ni återvänder till? Tipsa gärna.

Hur jag hittar fina tyger

$
0
0
Jag får väldigt ofta frågan var jag hittar mina tyger.

Man kan lugnt säga att antalet fysiska butiker som säljer just klädtyger minskat drastiskt sedan jag började sy. Tidigare fanns en sy och/eller tygbutik i varje hörna och i varje stad. Trots att flera nätbutiker tillkommit är känslan inte riktigt densamma när man inte kan ta på tygerna. Jag vill gärna känna på ytan, strukturen och tyngden i tyget och uppleva färgerna i bra ljus och det är svårt att göra via en webbshop och en liten fyrkantig webbild. Dessutom upplever jag att utbudet blivit ganska likriktad. Det finns mängder av trikåtyger i barnsliga mönster, inredningstyger och bomullstyger att quilta med men inte lika stort utbud av material och mönster för klassisk klädsömnad. Särskilt inte i småstäderna.

Tricket för att hitta fina tyger är ungefär samma som för att hitta fina loppisfynd. Man måste leta hela tiden på alla platser man besöker. Man måste ständigt har tygögonen med sig. Jag försöker alltid besöka tygaffärer när jag är ute och reser. Extra roligt är det när man snubblar över udda butiker som har äldre tyger på lager. På loppis letar jag ofta efter fina gardintyger eller dukar. Dessutom håller jag ständigt ögonen öppna på intressanta nätbutiker världen över (Etsy har ju massor) och via bloggar jag följer får jag ännu flera tips.


Om jag går igenom mitt tyglager nu och historiskt så har mina tyger främst kommit från följande ställen:

Ohlssons tyger: De har ju både fysiska butiker och en webbshop.
- Stoff och stil: De har en bra webbshop men ännu mer i butik. Malmö är den närmsta butiken från där jag bor och den är jättestor.
- Eurokangas (Finland): Magisk affär men jag har bara varit där en gång i Helsingfors och en gång i Torneå. Helsingfors är så klart bäst. Ett givet besök när jag besöker Helsingfors nästa gång. De har tyvärr ingen webbshop.
- Ikea: Jag har sytt ikea-klänningar många gånger. Heminredningstyger funkar ju utmärkt så länge de inte innehåller för mycket syntet. Det är ganska oskönt mot kroppen, tycker jag.
- Etsy: Sök på fabrics så kommer många förslag. Tipsar speciellt om Hearts and found (Vietnam) och Indian Stores (Indien).
- Tyg.se: De har lite allt möjligt och jag har handlat där några gånger.

- Loppis. Gamla påslakan, dukar eller gardiner för en spottstyver kan vara ett fantastiskt material att jobba med.
- Lokala tygaffärer: Lokalt och på resa.

Var hittar ni era tyger? Har ni några favoritställen?

Nysytt! Schnittchen Luciana dress

$
0
0

Jag är en av 12 utvalda sömmerskor i världen som deltar i tyska mönsterföretaget Schnittchens projekt Sewing around the world. En bloggare för varje månad under 2016 syr upp ett mönster. Vi kommer från hela världen och jag representerar Sverige. Det är väl fint?

I am one of twelve bloggers from all over the world who participates in Schnittchen patterns project Sewing around the world. One blogger each month from around the world and I represent Sweden which is nice, isn't it?

Mönster/Pattern:Luciana dress, Schnittchen patterns
Tyg/Fabric: Viscosepoplin från Ohlssons tyger



Jag valde en klänning (så klart!) och blommigt härligt viscosepoplin som material till den. Tunt och lent tyg med fint fall som knappt känns mot kroppen. Det är perfekt till en sommarklänning, helt enkelt.

I chose a dress (duh!) and a lovely flowery viscose fabric to make it from. A fine, smooth fabric with nice drape that you almost can't feel on your body. Perfect for a summer dress.



Jag kände inte till dessa mönster när jag fick frågan men hittade snabbt en klänning som passar till sommaren och Luciana var den modell jag gillade mest. Jag gillar den fina urringningen, att den slutar just under knäet, att kjolen har lagda veck, att den går hela vägen upp i ryggen och att ärmhålen är perfekt lagom för en ärmlös version.

Schnittchen patterns were unknown to me when I was contacted. I wanted to make something for summer when dresses are most useful. Luciana was the pattern that spoke to me the most. I like the beautiful neckline, that it ends just below the knee, that the skirt has pleats, that it covers my back and that the arm holes are perfectly proportioned for a sleeveless.



Jag sydde en test på överdelen i storlek 42 och behövde inte göra några ändringar i passformen alls. Efter det var det bara att klippa ut den i det riktiga tyget och sy på.

I made a toile for the bodice part of the dress and didn't need to make any changes for a great fit. I cut a straight size 42 and made it up.


Klänningen är ganska luftig i modellen och kan fladdra i sommarvinden vilket är skönt när det är riktigt varmt. 

The dress isn't too tight which allows for a flowy nice feeling on a hot summer day.


Här finns länkar till alla bloggare som sytt upp plagg före mig
Here are links to the other Sewing around the world-bloggers.
Marcy från USA, Rachel från England, Anna från Italien, Julie från Frankrike, Silvia från Tyskland,

Det här inlägget är ett samarbete med Schnittchen.
Ohlssons tyger har sponsrat det fina tyget.

I min sykö just nu

$
0
0
Nu när jag gått igenom några av mina mest uppsydda mönster tänkte jag dela med mig av de projekt jag har i pipeline. Det finns ju alltid utrymme för plötsliga infall men de här har en prioriterad plats i min sykö. Majoriteten är mönster jag aldrig tidigare testat och det är ju alltid roligt.

Weaver Jacket - Papercut patterns

Den här jackan är så enkel och snygg, tycker jag. Jag gillar huvan, de stora fickorna och att man kan använda riktigt stora knappar om man vill, Den är helfodrad men det kan man ju välja bort om man vill. Det återstår att se om jag måste lägga till några centimeter vid höften. Eftersom jag har breda höfter är det sällan raka jackor funkar för mig. Passar de runt höften är de för stora i axlarna och jag ser ut som jag är klädd i en sopsäck. Möjligen måste jag sy en test först för att utreda hur den sitter.

Butterick 5152

Min kimono (som ni hittar beskrivning till här) har används flitigt men jag behöver något att alternera med. Det här mönstret har jag varit sugen på jättelänge. Förutom som morgonrock skulle det passa utmärkt som en omlottklänning om man kortade kjolen och sydde den med kort ärm. Som morgonrock passar dock lång ärm och kjol bäst. Jag har läst att andra som sytt den tycker livet är för långt så det får man nog vara observant på om man syr den. Kommer nog sy en test på överdelen före jag syr upp hela för att kolla axelvidd och livlängd. Men visst är modellen fin att svassa runt i?anna

Butterick 6285

Gertie (på bilden) gör ju himla fina mönster och de passar nästan alltid mig bra. Både knyttröjan i stretch och kjolen är fina. Överdelen har jag testat en gång och den satt perfekt. Kjolen ska jag testa och se om vi kommer överens med varandra. På mönsteromslaget är överdelen sydd i ett jättebrokigt rödblommigt tyg vilket gör det svårt att se hur fint det är. Varför gör man så om man vill sälja mönster? Det är ju helt omöjligt att se plaggets linjer då. Och ett snyggt foto säger men än en illustration. Nåja, det här vill jag sy upp igen.

Vogue 9106



Kolla på länken så hittar ni en riktigt tantig version av denna i storblommigt tyg på omslaget. Det gäller att ha bra fantasi när man kollar på bilderna alltså. Baserat på illustrationerna tror jag ändå att detta kan bli jättefin (och skön) klänning i ett viscosetyg. Jag har haft mönstret ganska länge men inte blivit färdig att sy upp det.


Nanna från How to do fashion har släppt två nya mönster med variationer i samarbete med Storms magasin nyligen och jag köpte båda i en bundle. Nu ligger de bara och väntar på mig och symaskinen. Båda blusar från nr 9 är ljuvliga och kan även användas som del av en klänning tillsammans med nr 8, vilket jag älskar. Att kombinera efter eget tycke är det bästa.

Sew Over It Doris Dress

Klänningar med knappar fram gillar jag ju extra mycket, som ni vet. Det blir första gången jag testar ett mönster från Sew Over it och jag har laddat ner PDF-versionerna. Återstår att skriva ut, klistra och tejpa lite.

Sew Over it Shirtwaist dress

Jag kan, som ni vet inte heller motstå en skjortklänning och denna är ju helt också helt otestad. Det ser lovande ut på bilderna i alla fall.

En hel del nya mönster att testa alltså. Det känns som om sömnadshösten är räddad. Vilka mönster har ni er pipeline?

Målning och renovering rond 2

$
0
0
Ni som hängt med ett tag vet ju att vi fixade fasad och veranda på halva vår gamla skola 2012. Om det kan ni läsa här... Vi skrapade ner till trärent, renoverade en till stora delar rutten veranda, fixade några av fönstren och målade sedan allt med linoljefärg. Ska tilläggas att det inte riktigt är klart än. Jag har fortfarande en del av taket på verandan kvar, en hel del fönsterfix samt murkna vindskivor att byta ut...

husarbetet4husarbetet24

Vi tog alltså halva huset 2012 och resterande fasad skulle vi egentligen fixa 2013.
Och 2014...
Och 2015...
Men det blev inte så.
Nu är det 2016 och vi inte skjuta på det längre. Det är sånt hästgöra så jag har dragit mig för att börja. Huset är både stort och högt.

Jag trodde att andra halvan på huset skulle vara enklare men det blir aldrig riktigt som man tänkt sig i ett gammalt hus. Allt eftersom så har jag upptäckt många brädor som måste bytas ut och det ena har lett till det andra som lett till det tredje. Ja, ni fattar. Det ska aldrig få vara enkelt. Samtidigt vill jag inte slarva och fuska. Det kommer jag bara reta ihjäl mig på sen.


Taket över bakre ingången är till stora delar ruttet men jag kan renovera det underifrån och slippa byta plåttaket. Byggnadsvård handlar inte alltid om att återställa allt till original utan att ta tillvara på det man kan, tycker jag. Dessutom ska vi göra detta lilla utsprång som inte är original från 1903 lite mera likt verandan på framsidan.  Någon gång vill jag byta till en mera tidsenlig dörr, dock men det blir inte nu.

Dessutom sitter hängrännorna fel men jag tänker att det blir höstgöra att fixa dessa.
Vindskivorna ska bytas på fram och baksida. De både sitter fel och är delvis fuktskadade.

Övervåningen fick nya fönster redan förra hösten som en del av vindsrenoveringen (som just nu är vilande) men fönsterbågarna ska målas i en grön färg. Den med gott minne vet att jag målade fönsterbågarna på framsidan i en blå nyans 2012 och hade mycket huvudbry om det. Nu kommer dessa så småningom också målas om till den gröna färg jag hittade under färglagren när jag skrapade 18 fönsterbågar från skolsalen. Det är ett beslut som mognat fram och som känns mer passade till husets färg just nu. Den äldsta färgen på fönsterbågarna som jag hittat är en guldockrafärg men jag vet att huset inte hade en grå fasad då och allt ska ju passa ihop.

Norrsidan på huset är i ganska gott skick om man bortser från fönstren och färgen. Några brädor närmast grunden är utbytta eftersom de var fuktskadade. Sedan kommer jag att putsa om och förbättra grunden lite längre fram. Att putsa är en rolig syssla, tycker jag. Slickepotten är min bästa vän när putsbruket ska på. Som grädde på tårta ungefär.


På baksidan av huset där solen ligger på under förmiddagen var fasaden i stort behov av lite kärlek. Man kan se att den blivit lagad både lite här och där tidigare. Jag måste byta ut några av de lodräta brädorna som torkat ihop så mycket att springorna blir jättestora under sommarmånaderna. Jag hittade reservbrädor på vinden som jag kan använda. Jag kommer byta ut några riktigt dåliga mot nya och renovera de andra. De hänger löst och är spontade mot över och underbräda.


I ett stort partytält har den smutsiga delen av fönsterrenoveringen så som skrapning och slipning pågått. 18 ytterfönster från norrsidan av huset. En del behövde mycket kärlek, en del mindre. Fem av dem har dessutom fått nytt kulturglas. Tre var redan spruckna i något hörn från tidigare renovering som någon annan utfört, ett gick sönder under kittborttagningen och ett välte i vinden. Dessutom saknades flera hörnjärn. Tältet läckte när skyfallen kom så jag fick flytta in fönstren i huset sen.


Det är ju rätt skrymmande med så många fönster som ska stå och torka. I boken 'Gamla fönster' av Alf och Eva Stenbacka fick jag tips om ett slags galgsystem för fönster som var himla smart. Eftersom jag inte har en verkstad/lada byggde jag en mobil ställning på hjul för att kunna måla och hänga upp fönstren inomhus. Den tog mig en dryg dag att bygga av reglar och skivor jag hade liggande. Jag gjorde ingen direkt skiss men mätte lite på hur stora mina fönster var och vad som skulle vara en smidig storlek för att flytta genom dörrar och liknande. Så här ser den ut. 


17 fönster får plats på galgarna och 2 fönster kan hängas i gångjärnen på gavlarna. Så himla bra grej alltså! Det går åt en hel del krokar (sisådär 140 stycken) men det är så smidigt att jobba med. Jag har gjort en mall så att krokarna jag skruvar in i fönstren hamnar rätt mot galgens krokar. När jag målat mitt fönster är det galgen jag håller i för att hänga upp det och jag riskerar inte att röra den blöta färgen. Där kan sedan fönstren mycket platseffektivt hänga och torka till nästa lager ska på. Och behöver jag flytta min fönstergarderob rullar den lätt på sina hjul.


Jag använder linoljefärg från Ottossons Färgmakeri i Genarp. Fasaden i mellangrått, foder, snickarglädje och vindskivor i vit gräddton och fönsterbågarna i Degebergagrönt (Byggfabrikens samarbete med Ottossons färg).



Jag har ju många fönster kvar att fixa i vårt hus så fönstergarderoben kommer användas många gånger. Dessutom kan man ju hänga upp annat man vill måla i den, eller ställa en möbel man vill måla på den. Mitt bästa tips, tror jag. Bygg en med en gång om du har enkelfönster att fixa.

Det var lite om den pågående husmålningen. Mer kommer senare.
Snart ska jag börja måla huset också och hoppas på bra torkväder så jag kan få norrsidan klar med fönster isatta till Signes ettårsdag. Tipsa gärna om bra ljudböcker man kan lyssna på. Jag gillar skräck och spänning, hehe. 

Hej och hemma hos mig!

$
0
0
Ja, jösses vad jag varit borta härifrån länge. Och ju längre man väntar desto svårare är det att komma igång igen. Sommaren försvann jag in i husmålningen. Tänker att jag vill återkomma om det senare.
Jag har sytt en hel del också under året, inte minst under min och Annemaries 3 veckor långa symester i oktober. Och det kommer nog ta mig minst en hel dag att fotografera allt. Men jag vill verkligen göra det. Både för min egen skull och för er. Det är roligt att ha det samlat och kunna titta tillbaka på det.


Den senaste månaden har jag varit inne i en ommöblerings- och organiseringsfas i huset. Det brukar bli så varje höst att jag vill ha en omstart. Rensa ut, sortera och få koll på läget. Så jag har sålt, skänkt och slängt. Med betoning på de två första. Och ändå är jag inte klar med allt. Källaren är som ett enda krigsfält efter husrenoveringen i somras. Tids nog, tänker jag. Tids nog.

Tänkte i alla fall tipsa om att ni kan läsa ett reportage om oss och skolan vi bor i nu i lokaltidningarnas gemensamma julbilaga. [LÄNK]

Och så passar jag på att visa några av bilderna här också som duktiga Niklas Kämpargård tog här hemma. Resten kan du se i länken ovanför.  Fast att Niklas bara var här för knappt två veckor sen har jag redan möblerat om en massa. Det verkar vara en hobby...

Nåja. Hej igen!









Omsytt: Glamourpaljetten

$
0
0
Hej! Äntligen har jag fotograferat lite syprojekt igen.

Minns ni den här?


Jag var aldrig nöjd med ärmen på den där klänningen men gillade den mycket för övrigt. Jag kom på att jag ville testa en längre ärm och hade tyg över till det. På fredag ska jag nämligen dela ut pris på en näringslivsgala och tänkte använda klänningen.

Jag använde puffärmen från Gertie's Ultimate Dress book som utgångspunkt. Klippte ut den i största storleken (för extra puff) och förlängde den ner till armbågen. Nu ser ärmen ut så här!


Dessutom sydde jag i en bit svart resår på sidan av ärmen för att en slags drapering skulle bildas. Nu är jag jättenöjd med hela klänningen och kommer använda den mera.


En får passa på att glamma till det när man kan. Tillfällena kommer inte lika ofta nu som de gjorde förr.

Vilken ärm gillar ni bäst?

Nysytt: En trädgårdsoverall som blev målaroverall

$
0
0
Från paljettdröm till arbetskläder. Här snackar vi kontraster.

Ja, ni inser säkert att den här overallen inte syddes igår... Våren 2016 syddes den under en symester med Annemarie. Tanken var då att den skulle användas som trädgårdsoverall. Jag hittade ett härligt tyg med bistretch som ändå höll formen på Hearts and found på Etsy. Visst användes den i trädgården några gånger men sedan kom den stora husmålningen och då blev den här overallen mitt bästa plagg. Stora fickor, möjligheten att ha utan tröja under varma dagar och god rörlighet tack vare stretchen. Jag bara älskar den här. Kommer använda den till den går sönder. Och det där med att torka av målarhänderna på en handduk är överskattat...


Overallen utgår från Wearing History's mönster. Med inspiration från andra världskriget på 1940-talet då kvinnor fick ta över många av männens uppgifter när de gick ut i krig och då behövde praktiska kläder. Jag har använt mönstret förr men denna gång satte jag en röd dragkedja fram för att göra den smidigare som arbetsuniform. Dessutom gjorde jag fickorna större både fram och bak. Och så pyntade jag med lite röda passpoaler och knappar.
Det är inte sista gången jag kommer använda det där mönstret.

Jag hittade en bild på min telefon när overallen var något renare. Där kan man se hur tyget såg ut från början.

Viewing all 238 articles
Browse latest View live