Quantcast
Channel: Anna Neah
Viewing all 238 articles
Browse latest View live

Cocktailklänningen del 1

$
0
0
Ja, som jag tidigare skrev var ju min plan att sy en 50-talinspirerad prom dress i finalen till Hela Sverige Syr. En riktig tylldröm! Finalklänningen var ju en av de utmaningar man fick planera hemma i förväg. Efter all planering jag gjorde vore det ju en skam att inte sy den.

Under planeringen ägnade jag mycket huvudbry åt att fundera på hur jag kunde förenkla den tillräckligt mycket för att hinna göra den klart men samtidigt tillräckligt lite för att den inte skulle bli tråkig på kuppen.
Min moodboard såg ut så här. Det var en klänning i den här stilen jag ville göra.


Jag var nere på Stoff och Stil i Malmö en hel eftermiddag och klämde på tyger, jämförde färger och funderade på upplägget. Det var därifrån vi fick välja tygerna nämligen. Jag fotograferade av en massa tyger och etiketter som jag tyckte om och slutligen blev det tygerna nedan jag valde.


Jag köpte med mig några bitar hem för att öva och skissa med. Det grova bomulltyget skulle bli stommen som höll formen, tillsammans med isydda planchetter då.  Sedan skulle tyllen draperas på tygdelarna i livet. Tricket för att göra det snabbt var en speciell rynkpressarfot vi fått till symaskinen. När jag testade hemma gick det jättesnabbt och blev jämnt och snyggt.
Så här ser pressarfoten ut. Den ser inte mycket ut för världen men är suverän på att rynka tunna tyger.


Min första test var inte så fancy men jag insåg att med lite övning skulle jag kunna drapera ganska snabbt. En överdel med princessömmar var ett krav, samt att draperingarna gjordes individuellt före alla delar syddes ihop. Min tanke var alltså ganska lik Lisas i överdelen fast hon draperade med chiffong och jag skulle gjort det med tyll. Princessömmar skulle också underlätta för att anpassa passformen till en levande modell. Jag vet så här i efterhand att det var min brorsdotter Vilma som stod standby för att vara min modell. Hon var ju med i avsnitt tre av programmet i en intervju.


Nästa grej jag skulle behöva var en kjol med många lager tyll utan att det blev för bulkigt vid midjan. Flera lager som rynkats ovanpå varandra tror inte jag hade blivit så klädsamt trots att min tyll var väldigt tunn. 5 lager med tätt lagda veck + foder skulle funka kom jag fram till när jag körde mina tester. Här en skiss på hur jag ville ha siluetten.


Det var så långt jag kom i min planering före jag halkade ut i semifinalen. Nu när jag sydde klänningen hemma behövde jag inte tvära lika mycket i kurvorna för att hinna med och jag har lagt mer tid på detaljerna. Tyvärr hade jag inte den där speciella rynkpressarfoten hemma så jag la veck för hand, vilket så klart tog mer tid. Jag sjunger långsamhetens lov!

Den här tekniken kan lätt användas på alla överdelar med längsgående sömmar. Så här gjorde jag när jag sydde min finalklänning i rött!
Jag klippte ut mina delar i ett hallonrött twilltyg med lite stretch.


Sen overlockade jag alla delar för att de inte skulle frasa upp sig i all hantering med draperingen. Jag tråcklade ihop alla delar, provade för att kolla passformen och sprätte sen isär allt igen. 


Här kommer ett tips. Istället för dyra planchetter kan man klippa lagom bitar från bordsunderlägg i plast. Det gjorde jag till denna klänning. Det öppnar dessutom upp möjligheter för en hel del specialstöd man kan göra i plagg eftersom man kan klippa formen själv. Jag sydde i mina hemmagjorda planchetter på foderdelarna i tygkanaler över sömmarna på foderdelarna. Jag lämnade plats för sömsmån både uppe och nere.


Sen började det roliga, själva draperandet av rätsidans delar. Men ja, utan den där pressarfoten var det lite mer tidskrävande. Jag nålade varje veck individuellt och höll koll med kritstreck så de skulle mötas snyggt mellan delarna.


Sen maskintråcklade jag fast dem runtom och klippte bort tyllöverskottet. 

Sen var det bara att sy ihop de draperade delarna med foderdelarna som plastskenorna var monterade på. Skenorna hamnar på insidan mellan ytter och innerlager. Här var kjolen bara nåldraperad för att få lite känsla för slutresultatet. So far so good.



Sen var det dags för kjolen och eftersom jag inte var begränsad av tid här hemma ändrade jag min plan för den. Här är en skiss på de olika lager som den är uppbyggd av nu. Jag har försökt minimera lagren kring midjan för att få önskad siluett. Det är egentligen bara det yttersta lagret som bygger på där.


Det sista och yttersta tylllagret bestod av ett jättelångt rektangulärt tyllstycke som jag först delade upp i mindre sektioner. Sen rynkades och tråcklades vecken fast för hand. Det blev snyggast så. Kollade på Anne på Grönkulla och snyftade under tiden. Älskar Anne på Grönkulla. Parantes!


Jag tråcklade ihop alla kjolens lager i överkant och nålade fast kjolen mot överdelen och sydde ihop allt. Sen sydde också en waist stay i midjan som håller ihop allt när dragkedjan ska dras upp. Jag valde en grövre dragkedja som kontrast mot det gulliga. Ni må tro att den sitter, klänningen. Ingen BH behövs. Allt stöd jag behöver finns i överdelen. Det är ingen klänning man har på sig när man ska äta julbord.

Här får ni en liten sneak peek. Jag är ledig idag och ska fotografera den bättre i dagsljus. Dessutom har jag lagt till en extra detalj som ni ska få se. Woop-woop!


Cocktailklänningen del 2

$
0
0
Här har ni den, min finalklänning!
(Och har du inte läst det tidigare inlägget om hur klänningen blev till hittar du det här...)



Som ni ser från föregående inlägg har det tillkommit en liten tylltopp/bolero som är helt fristående. Nu på vintern kan det vara skönt med lite täckning runt rygg och armar och på sommaren kan man välja bort den. Om man vill.


Det är rejäl vidd i kjolen och trots att jag rynkat en enorm mängd tyg runt midjan i det yttersta tyllagret så blir det inte onödigt klumpigt där.


Toppen har dubbla lager tyll på fram- och bakstycke men ett enkelt lager i ärmen. Jag sydde ihop den med en smal rullfåll direkt på overlocken så den gick snabbt att göra. Jag använde ett av mina egna grundmönster och anpassade det. Modellen knyts under bysten bara. Märkligt med sant.


Kjolen var ett eget påhitt och hur den är uppbyggd förklaras ju i förra inlägget. Tyllen i kjolen är inte fållad, bara klippt. Till överdelen använde jag ett eget mönster med princessömmar som jag en gång draperat fram på provdockan. Det enda jag ändrade lite var urringningen.

Den sitter verkligen som en smäck. Det finns inte plats för så mycket mer än min kropp i den. Snoddas gillar den också. Han har lekt gömma bollen i mitt tyllberg ofta under resans gång.


Den tunna tyllen, twill och foder hittade jag på Stoff och Stil. Hej-hej!

Nysytt! Den kritstrecksrandiga

$
0
0
Den här klänningen syddes som en toile av ett 10-kronorstyg från B-Brodyr i Boden. Eftersom det var tänkt som en modelltest valde jag att skippa foder och infodra halsen med snedslå. Det funkade bra och jag kan absolut använda klänningen.


Mönstret jag testade var Retro Butterick B5605 men jag valde hel rygg. Det är en lite klurigare variant på princessömmar på den här som liksom slutar i ärmhålan. Kimonoärmen passade bra för mönsterpassningen av ränderna. Jag gillar verkligen att leka med ränder. Halvcirkelkjolen kommer från min egen samling med mönsterdelar.


Jag ser nu att en runda med strykjärnet inte skadat för den är lite skrynklig...

18 timmar tyll

$
0
0
Ni måste bara se detta helt underbara klipp från Kungliga Operans kostymavdelning när de under 18 timmar syr en tyllkjol till en balettdansare. Synörderi på hög nivå!

Tygpaket - roligt och miljösmart

$
0
0
På julafton när alla paket är öppnade brukar det finnas ett helt berg av vackra inslagspapper. Allt det där fina pappret som sedan knycklas ihop och läggs i soporna.

Om man som jag gillar att pyssla i allmänhet och sy i synnerhet så är tygpaket ett roligt grepp. Förpackningen blir personlig och kan användas om och igen. Några år och julaftnar framåt kanske tygförpackningen du gjort landar i ditt knä igen. Med okänt innehåll!

Med tygpaket kan du satsa på att köpa små fina tygbitar och stuvbitar. Det går ju inte åt så mycket till varje paket och det finns så oändligt många fina tyger att välja på.
Du kan också få användning för alla resttyger du samlat på dig genom åren. Ni vet de där stuvbitarna som är för stora för att slänga men för små för att överhuvudtaget göra något med.

Här är några exempel på tygpaket som jag sytt upp.


Vi kollar lite närmare...


De här två sydde jag av ett grått linnetyg och några vackra rödvita band. Båda är konstruerade som påsar med en kanal för bandet som sedan dras åt och knyts i en rosett.


Bandet löper ut genom två knapphål. På den ena påsen sydde jag fast en liten ficka. I den kan man stoppa kortet med julrimmet på. (Jag använde Linnetyg 006123, vichyruta 003386 och hjärtband 003384)


Sen sydde jag en smällkaramell med snörning i varje ände. Enklare sätt att slå in en klapp på finns nog inte. Tyget är sytt som en avlång kanal. I varje ände på baksidan sydde jag fast snöret med några stygn så kan det inte kan tappas bort.


In med klappen och dra åt i en rosett på varje sida. Klart!
(Jag använde bomullspoplin 009372 och laméband 003589)



Här tänkte jag att paketet skulle kunna innehålla en barnbok och på köpet skulle man få en liten handväska till leken. Locket öppnas och stängs med en tryckknapp. Rosetten är bara för syns skull.


På baksidan finns även en ficka med ränderna är vända åt ett annat håll till julkortsrimmet.
(Jag använde heavy bomull 007305 och likadana vichy-snören som ovan)


Att man ger bort en flaska med något gott att dricka (hemgjord saft eller något gott vin eller bubbel kanske?) är ganska vanligt. Och istället för att köpa en fin presentförpackning i papp kan man ju likaväl sy en. Lika roligt att göra som att ge bort.


Rita runt flaskans botten och lägg till sömsmån och någon extra centimeter. Mät flaskans bredaste ställe (min var bulligare i mitten) och lägg till samma sömsmån + samma extra centimeter. 


Mät flaskans höjd och lägg till sömsmån + 10 cm. Sy ihop kanalen som ska omsluta själva flaskan med bottenplattan. Jag klippte också ut en bit rund kartong att ha i botten för lite stabilitet.


I överkant sydde jag knapphål i par där snöret skulle löpa. Snöret jag sedan använde var en gammal restbit som jag tyckte hade den rätta ruffiga och råa looken.


(Jag använde digitaltryck granris 006824)

Och där var ett helt gäng med tygpaket färdiga som kan användas och återanvändas! 


Och medan ni syr och pysslar kan ni lyssna på min alldeles egna spotifylista Anna Neahs julkarameller.

Det här inlägget är ett samarbete med Ohlssons Tyger.

Perfekta syklappar!

$
0
0
Kanske känner ni någon som gillar att sy? Nybörjare eller inte, quiltare eller skräddare, här kommer tipsen de kommer att älska att få i julklapp. Och vid varje exempel finns lite information som kan underlätta julrimmet.

Saxar!En riktigt bra tygsax är A och O för en syentusiast. Det ska kännas som att klippa i smör. Med tygsaxen ska man bara klippa tyg, inget annat. Ha en skräpsax för när du klipper papper eller plastskenor. Till trådar brukar jag använda en broderisax som hänger i ett snöre runt min hals, lätt tillgänglig. Det finns snitsiga och moderna trådsaxar också men jag föredrar broderisaxen.

På bilden: En skräddarsax, en sicksacksax, en broderisax och en trådsax.

Skärmatta och rullkniv
Att skära tyg är speciellt användbart när det gäller tunna tyger som chiffong, tyll eller siden men jag vet flera som använder rullkniven till alla tyger och även till att skära ut de mönster i papper man kopierat av. Knivens cirkulära blad är rakbladsvassa och kan bytas ut. Några utbytesblad kan med fördel medfölja i paketet. Skärmattan skyddar underlaget, har en viss mjukhet och självläker efter bladet skurit igenom ytan.
På bilden: Självläkande skärmatta och två olika rullknivar.

Nålar
Nålar är förbrukningsvara och behöver bytas ut med jämna mellanrum. De blir med tiden både skeva och trubbiga. Jag som inte tråcklar i onödan sätter hellre många nålar. Glasnålar som tål att strykas på är de bästa, tycker jag, och de finns i olika grovlekar. På fina sidentyger ska man använda de allra tunnaste. Nålar får gärna vara färgglada så man ser dem man tappat på golvet. Vill jag kunna stryka riktigt smidigt är vanliga knappnålar bäst men lite fumliga att hantera. Knappnålar med plasthuvud är vackra men smälter om man kommer åt med strykjärnet.

På bilden: Knappnålar med glasknopp, vanliga knappnålar och knappnålar med plastknopp.

Nåldyna
Nåldynor finns i flera varianter i butikerna. Jag är frälst på den sorten man kan ha på handleden. Det finns både stoppad traditionell variant och med magnet. Det är perfekt när man draperar eller sitter vid symaskinen att ha den nära tillhands. Ska du hantera stora stycken tyg kan det vara en fördel att ta av den för den hakar lätt upp sig då. Vad man gillar är en smaksak. Nåldyna är ett typexempel på något man lätt kan tillverka själv dessutom. Små fina tygresten kan bli väldigt fina nåldynor.
På bilden: Nåldyna för handleden, en kvadratisk nåldyna som du lätt kan göra själv, en gullig tomat-nåldyna som brukar finnas i syaffärer och en magnetdyna för handleden.

Tråd
Tråd är förbrukningsvara och går alltid åt. Ett bra val är att köpa standardfärger om man ska ge bort det som julklapp. Svart, vitt, rött, blått och grönt eller om det är någon speciell färg du tror mottagaren gillar eller använder mycket, satsa på den.

På bilden: Polyestertråd och bomullstråd. Fördelen med polyester är att den inte krymper. Nackdelen är att den kan smälta om man stryker på den väldigt varmt.

Metervara!
Några meter tyg är en bra present. Lite får du fundera över vad mottagaren gillar att sy. Gillar hen att quilta finns det ofta fina bomullstyger och du kan satsa på en hel hög stuvar. Om det är festklänningar kanske några meter siden är helt perfekt. Om mottagaren syr mycket stretchplagg är det jersey som gäller. Var lite detektiv och kolla med anhöriga vad personen gillar för färger och material.
Bilden är bara ett exempel.

Sysmycken
Jag får ofta frågor om min silversax i silver som hänger runt halsen. Det är en av mina all time bästa presenter, tror jag. Thomas lät guldsmeden Frembergs i Karlshamn smida den. Den finns bara i två exemplar, en i silver och en i guld.
Sömnadsrelaterade smycken tror jag många kan uppskatta. Jag sökte på "sewing jewelry" och "scissor jewelry" på google för att hitta exemplen nedan. Flera av dem finns på Etsy och är inte så himla dyra. Ska man hinna få dem till jul kan det nog vara läge att skynda sig lite. Detsamma gäller om man vill få något gjort hos en guldsmed. Hen har säkert också fullt upp till jul.

Andra bra julklappar kan vara symaskinsfötter men det kräver att man vet modell och behov.
Har jag glömt något?

Spännande projekt och julledigt

$
0
0
Dagen har tillbringats här i syrummet. Mellan 9 och 5. Det var så lång tid det tog att ta en sångerskas gamla scenklänning, styla om och sy den ny igen och fotografera hela baletten från start till färdig produkt. Artikeln på tre sidor kommer i ett magasin i januari. Jag säger till när det är dags.


Under tiden jag sydde satt sångerskan i min sammetssoffa vid kaminen med Snoddas som ständig bollkamrat. En helmysig dag och hon blev mycket nöjd slutresultatet!


Vet ni, nu är jag ledig fram till 12:e januari! Vi kommer fira jul hos oss på lilla julafton i år vilket är mysigt. Vi har köpt en gran som är 3,5 meter hög och vacker och min bästa sykamrat Annemarie kommer ner lagom till nyår för lite symester och trevligheter. Det blir bra, det här!

En tidig julafton och God Jul!

$
0
0


Så här såg det ut hos oss igår strax före min stora familj kom för årets julfirande, i år på Lilla Julafton. När alla 13 personer (min bror med familj firade i Gävle. Vi brukar vara 17 st annars!) hade lagt sina paket under granen var det nästan vansinnigt många paket.



Vi hade dukat med loppisgrejer. Udda och blandat går alldeles utmärkt, tycker jag.


Knas låg på fårskinnet och kramade sin tomte. Även den i fårskinn.


Det blev en riktigt mysig tidig julafton. En av de mysigaste på länge faktiskt. Mat, alfapet, paketutdelning, ris a la malta och frukt följt av en intensiv julklappslek. Många skratt och mycket värme. Jag är så tacksam över min fina och stora familj. 


Kram på er och hoppas er egen julafton blir underbar!


Tutorial: Festliga pom-poms av tyll!

$
0
0
Jag gillar pom-poms i alla dess former och har även använt dem i stor mängd som en kul detalj på flera event jag gjort. Förutom pom-poms i silkespapper kan man med fördel göra dem i tyg. Tunna tyger som chiffong, organza eller tyll är bäst. Jag tänkte visa principen för hur man gör och jag valde tyll i mitt exempel.



Du behöver:
Stadig kartong (det brukar finnas i överflöd efter jul), linjal, rullkniv och skärmatta och/eller sax, penna och tyll.


Som mall till dina runda kartongbitar kan du använda brickor och tallrikar. Eller en passare. Det är fint att blanda olika storlekar, tycker jag.


Dina färdiga kartongmallar ser ut så här. Du behöver två av varje storlek. Hålet i mitten behöver bara vara så pass stort att du lätt kan komma igenom för att linda tyllremsorna.


Antingen kan du som jag gjorde skära ut tyllen med rullkniv på en skärmatta. Fördelen med det att du enkelt kan följa linjerna. Jag gjorde mina ca 15 cm breda men egentligen är det inte så noga hur jämna remsorna är. Du kan lika väl bunta ihop tyllen och klippa ut flera lager samtidigt med saxen. Smaksak.



Är remsorna långa kan det löna sig att göra en rulle först som enkelt kan komma in genom hålet i kartongmallen. Mina remsor var två eller fyra meter långa eftersom det var den längd tyg jag använde.



När du täckt hela kartongen och det är ganska tjockt lindat är det dags att klippa upp runtom. Du kan med fördel sätta några nålar före som håller tyllen på plats medan du klipper.


Väl uppklippt kommer du redan ana en fluffig pom-pom men en viktig detalj återstår.


Dela på kartongskivorna och knyt ett stadigt snöre eller fint band mellan dem. Se till att snöret är så pass långt att du har något att hänga din pom-pom i sen.


För att får bort kartongmallarna samlar du ihop tyllen på ena sidan och drar sedan igenom tyllen igenom hålet. Är du försiktig kan du använda dina kartongmallar många gånger.


Ta-da! Är din pompom lite rufsig och ojämn är det bara att klippa till ojämnheterna med saxen.


Tips! Var inte rädd för att samla ihop tyllen när du lindar den. Det spelar ingen roll om den blir skrynklig. Det gör bara din pom-pom extra fluffig. Och om du vill kan du blanda olika nyanser i samma pom-pom. Det blir glatt och härligt.


Jag hängde mina i en trollhasselgren jag har i en hörna i vardagsrummet men de passar lite varstans. Ett barnrum kan förgyllas med små fluffiga moln i tyll. Och gör du riktigt små pom-poms kan du göra en fin mobil över barnsängen eller sätta i ett diadem och ha i håret. 


I mitt exempel användes följande tyll från Ohlssons tyger.
2 meter Ljusrosa
4 meter Off-white
2 meter ceriserosa

Det här inlägget är ett samarbete med Ohlssons Tyger.

Nysytt! Doktor Zjivago-kappan

$
0
0
Äntligen är jag klar med den här kappan. Det är tjock härlig ull och fuskpäls i krage och ärmslut. Materialmässigt det absolut dyraste plagg jag gjort. Att det tog tid var för att jag var väldigt noggrann hela vägen. Hade verkligen inte råd att misslyckas. Modellen är samma som den här gröna som jag trivs väldigt bra i. Mönstret är Vogue 8346.


Slejfen i ryggen ingår inte i mönstret men är lätt att klippa i princip på fri hand. En kappa utan slejf i ryggen är så fattig. Slejfen är fastsydd i kappans ryggsömmar. Först gjorde jag kragens pälsdel avtagbar men det blev så klumpigt så jag valde att sy fast den för hand i stället. Man kan fortfarande sprätta bort den om man vill men det vill jag förstås inte. Under finns dock en helt vanlig grå krage. Den där pälskragen är otroligt skön mot halsen. Pälsen i ärmsluten sitter lika långt upp på insidan av ärmen som på utsidan vilket också är ganska gosigt i kylan.


Även ficklocken på sidorna är ett eget påhitt och fickorna gjorde jag extra djupa. Är ingen handväskeperson. Jag har hellre allt i fickorna och händerna fria.


Kappan stängs med tryckknappar och på utsidan finns silvriga ankarknappar som dekoration. Även på ficklocken förstås.


Insidan är fodrad med djupblå satin och där foder möter infodring finns ett fint dekorationsband. Samma band finns som upphängningsband i nacken.


Det är verkligen en helmysig kappa. Och varm! Ett tag övervägde jag att sätta pälskant även i kappans nederkant men jag stoppade där. Då hade det verkligen sett ut som en Doktor Zjivago-kappa. Kanhända ändrar jag mig. Vi får se.

Nysytt! Colette Moneta

$
0
0
Jag har sett så himla många fina versioner av Colette's Moneta så jag var tvungen att testa att sy en själv. Det hör verkligen till ovanligheterna att jag syr i jersey och den är dessutom enfärgad. Små äventyr i sylivet piggar upp.


Min vana trogen höll jag mig inte helt till mönstret. Istället för en rynkad kjol valde jag en helcirkelkjol. Överdelen är fodrad med samma tyg som utsidan så den är varm och go i vinterkylan.


Tyget hittade jag bland resterna i den gamla tygaffären i stan för 49 kr/metern. Bra pris för en sådan här fin stretch, tycker jag. Jag kan nog tänka mig att sy flera versionen av den här modellen. Passform är ju lätt i stretch och med overlocken är det ett snabbt projekt att sno ihop.


Nysytt! Thomas skjorta

$
0
0
I somras när jag övade på allt möjligt inför Hela Sverige Syr sydde jag också två skjortor. En Grainline Archer till mig lite i farten som varken blev bra eller passade mig och en skjorta till Thomas där jag tog god tid på mig. Thomas skjorta ska ni få se. Äntligen får han också vara modell här på bloggen!


Mönstret kommer från Vogue 8889 modell C. Knäppningen är dold bakom en panel. Fällsömmar överallt och de tar en himla tid men det blev bra slut.


Modellen är slim fit om man ska jämföra med skjortor man köper och det passar Thomas väldigt bra. Tyget kommer från Stoff och Stil och skiftar i två nyanser av vitt. Thomas är nöjd och jag också.

Nysytt! Gertie-blommiga

$
0
0
Den här modellen från Gertie's första bok har jag ju sytt otaliga gånger men det är nog min favorit bland klänningar att ha på jobbet. Smocken i ryggen gör den bekväm och den sitter inte åt någonstans. Dessutom flörtar den med 40-tal och det är inte fy skam.



Jag gjorde de vanliga justeringarna och tog in axelbredden på överdelen. Dessutom sydde jag några extra rader smock i ryggen. Den enda nya förändringen var att jag jag gjorde kragen rund i snibbarna istället för spetsig.


Knapparna kommer från min egen vintagebyrå och tyget hittade jag på Gittes Stuvkällan i Rinkaby i somras.


Jag har försökt fotografera det mesta jag sytt under året för en kommande årssammanfattning. Några små ting återstår att fotografera först. Det här blir årets sista blogginlägg. Jösses. Ett nytt spännande år på gång. Riktigt spännande.
God fortsättning, raringar!

Nysytt! Idas klänning

$
0
0
Den här lilla klänningen sydde jag som en julklapp till min brorsdotter Ida. Den är lite stor än så längre men jag tänker att den blir perfekt att svira runt i till sommaren. Ida är snart två år och klänningen är sydd till en treåring. Den har söta små knytband för att dra in den i midjan vilket jag hoppas gör att man kan ha den både tidigare och senare än 3 år.


Bomullstyget kommer från Stoff och Stil. Det vita kragtyget kommer från Ohlssons tyger.



Spetsen kommer från min samling med vintagespets.


Knapparna hittade jag i min lilla knappbyrå. Vita små blommor!


Även fållen är upplagd och piffad med ett vintageband.


Mönstret jag använde kommer från New Look 6884 och var rätt roligt att sy. Det fanns flera variationer men jag valde ärmlös eftersom jag såg det som en sommarklänning.
Jag hoppas lilla Ida blir nöjd med den. Hon var inte still många sekunder men jag lyckades knäppa den här bilden när hon hade den på sig.




Nysytt! Den vita underklänningen

$
0
0

Jag försöker visa upp resterna av det jag sydde under 2014 de närmaste dagarna inför den kommande årssammanfattningen. Eftersom jag avslutade året med en symester blev det en del sytt på sluttampen.

Det här är min första underklänning i ett härligt microfiber-tyg. Jag har ingen aning om den exakta blandningen eftersom jag köpte det som outlettyg för 10 kr/metern. Men skönt är det och alldeles lent. Stretchspetsen hittade jag på Gittes Stuvkälla i Rinkaby, Kristianstad.


Mönstret är Buttericks B6031 och redan nu kan jag säga att jag kommer sy flera av dessa underklänningar. De går snabbt att sy och kan lätt varieras i olika längder och med olika tyg och spets. Dessutom är de både underbara att sova i eller ha under vanliga klänningar för lite extra värme under vinterhalvåret. Trosorna som också finns med i det här mönsterkuvertet har jag inte provat ännu. 


Just den här första underklänningen blev ganska tajt eftersom jag vände stretchen år fel håll så den är mer en bodyslimmer än en slapp underklänning. Jag har redan sytt fler med stretchen år rätt håll men de hamnade på det nya året. Jag sydde ihop hela klänningen med overlock och tvillingnål och då gick det jättesnabbt. Rekommenderas!



Nysytt! En barnklänning, en skjorta och en tunika

$
0
0
Allt jag sydde under 2014 blev inte bra. Här kommer några plagg som inte blev riktigt som de skulle av olika anledningar.

Ida-klänningen
Den här klänningen skulle min brorsdotter Ida få i julklapp och jag chansade lite på storleken. När jag väl kom mig för att fråga vilken hon storlek hon var upptäckte jag att den redan var för liten. Så då fick jag sy en ny och större. Den här får pryda någon vägg tills jag hittar en lämplig ny ägare. Den är ganska näpen, faktiskt. Tyget jag använde var en rest från ett annat projekt och så lite vintagespets från min samling.


Archer-skjortan
Den här skjortan sydde jag under en av sommarens symestrar för att öva skjorta inför Hela Sverige Syr. Jag var inte upplagd för skjorta den dagen så jag sydde den lite väl snabbt. Resultatet blev därefter. Dessutom är den inte ens snygg på mig. Därför har den inte fått knappar än. Anledningen jag ens visar upp den är visa att allt jag syr inte blir bra.  Det kanske ser ut så när man kollar i mitt galleri. Det har egentligen inte med mönstret i sig att göra. Jag har sett väldigt många fina versioner av den här skjortan men den passar inte på mig och genomförandet är inte heller så bra denna gång. 


En randig Coco
Jag köpte lite randig trikå på Gittes Stuvkälla och tänkte att det skulle blir roligt att experimentera med ränderna i en Coco-tunika. Kvalitén på det här tyget var av det mer levande slaget och hade inte så mycket stadga och därför blev resultatet en sladdrig men väldigt bekväm sak. Hela tunikan sydde på overlocken och avslutas med tvillingnål i fållen. Därför var det ett snabbt projekt. Kommer jag att använda den? Hemma, ja! På jobbet eller bland folk, nej. Dels är det inte riktigt min stil och dels var tyget inte det bästa valet till just denna modellen. De dagar jag vill softa och ha något skönt på mig kommer den dock att passa perfekt med tjocka leggings och tjocksockor till. Det kommer sådana dagar också. 


Årssammanfattning 2014

$
0
0
Det här blir ett sånt där monsterinlägg bara så ni vet. Jag tänkte rada upp alla de syprojekt jag genomfört under 2014. Detta var ju ett år som verkligen innehöll mycket tid vid symaskinen. Jag har egentligen sytt mer det här men jag tar inte med provplagg, draperier, kuddar eller gardiner. Det som kommit med är alla plagg som hann bli färdiga före 12-slaget 2014. Jag har delat upp dem i kategorier.

Det har blivit många blommiga klänningar och skjortklänningar under året men jag har också testat många nya saker i år. Trikå, ytterplagg, byxor, skjortor, barnplagg och overaller. Det här året har verkligen varit utvecklande. Annemarie och jag hann dessutom med fyra symestrar (sewcations) vilket var fantastiskt. Känslan att sitta och sy i princip dygnets alla vakna timmar med någon man verkligen tycker om och har trevligt med är fantastiskt.


En annan rolig utmaning var ju att bli uttagen till Sjuans nya satsning Hela Sverige Syr (Great Swedish Sewing Bee, for you english readers). Två hektiska veckor i Stockholm med likasinnade och en hård men trevlig jury. Varenda program kändes som ett gympapass men roligt var det!


Detta var också året då jag inledde mitt första företagssamarbete och det med Ohlssons tyger. Något jag verkligen ser fram emot att utveckla vidare. Under åren som bloggare har jag fått en mängd oseriösa förslag från märkliga företag som ville jag skulle göra reklam för både onlinespel, piller och banklån. Det är förvånande vilken smutsig bransch det där är. "Du kan väl skriva något om att du gillar vårt online-spel så skickar vi en t-shirt till dig". Ja bah, nej tack! Har du någonsin sett mig i en t-shirt och har du kollat vad det är jag bloggar om? Och varför tror ni mina läsare vill läsa om den skiten?
Då är det extra härligt när ett seriöst företag kontaktar en och det blir ett utbyte som gynnar båda parter. Heja!

Resultatet för året är följande:
3 kappor
33 klänningar varav fyra riktiga festklänningar (en av dessa kommer jag visa senare eftersom den kommer med i ett magasin snart.)
4 snickarbyxor eller overaller
3 kjolar
10 överdelar, tunikor eller småjackor
1 underklänning
2 skjortor varav en herrskjorta till Thomas
2 barnklänningar
1 barnoverall
1 maskeraddräkt för barn
1 par byxor
1 par leggings
Totalt: 62 plagg!

Alla plagg finns som vanligt under Kläder jag sytt i menyn och där kan ni hitta mer information om respektive plagg.

Ytterplagg
Ytterplagg tyckte jag länge verkade så himla svårt men i år sydde jag tre kappor och vet ni? Det var inte så himla svårt. Hjärnspöken bara! En grå vår- och höstkappa, en grön vinterkappa och en grå vinterkappa med fuskpäls.



Klänningar
Ni vet ju att klänningar är mitt favoritplagg att sy. Jag har delat upp dem i lite olika kategorier för enkelhetens skull.

Skjortklänningar av olika modeller
Jag bara älskar skjortklänningar. Det är den perfekta all around-klänningen och det är väl därför det har blivit så många under året. Gertie's shirtwaist dress har jag sytt många gånger och den också varit grunden till ganska många variationer såsom seglarklänningen längre ner. Man kan ju variera ett mönster på ganska många sätt innan det blir tjatigt.








Övriga klänningar








Festklänningar



Snickarbyxor eller overaller




Överdelar / Tunikor / Kjolar







Kläder till andra än mig själv
Det här var också lite nytt för året. Jag syr ju nästan enbart till mig själv men detta var året då jag började tycka det var lite kul att sy till andra. Inte på beställning kanske men som presenter eller som byte.





Klänningen ovan finns även med under klänningar men den syddes till Anna Ileby och i utbyte fick jag ju en superfin ny header till bloggen!

Kläder jag sydde eller sydde om i Hela Sverige Syr











En damskjorta, ännu en tunika och en barnklänning. Under avdelningen, saker som inte riktigt blev som de skulle.



Dessutom har jag sytt om en klänning till en sångerska i ett magasin som kommer ut i månadsskiftet januari-februari men den kan jag inte visa upp ännu.

Mitt bästa syår hittills! Vi får se hur 2015 utvecklar sig.
Har ni några favoriter bland årets skörd?

Tutorial: Varm och glamourös pälskrage

$
0
0
På den senaste kappan jag sydde satte jag en pälskrage och den blev verkligen pricken över i. Jag får komplimanger varenda gång jag har den på mig, tror jag. Men man behöver ju inte sy en hel kappa för att få samma effekt. Man kan ju fokusera enbart på kragen.



En pälskrage (i fuskpäls, självklart) är ett fiffigt sätt att piffa till sin gamla kappa och skapa lite gammeldags glamour. Den är skön mot halsen och härlig att klappa på. Det är ett enkelt projekt som du klarar på ett par timmar. Om du googlar "fur collar" eller "pälskrage" så får du flera uppslag på hur just din krage skulle kunna se ut. För att drapera fram kragen underlättar det om du har en provdocka eller en snäll kompis. Jag visar hur jag gjorde längre ner.


Så här gör du:
Du behöver päls. Kort eller lång, mönstrad eller melerad är en smaksak. Välj en sort som känns som du. Till kragens baksida valde jag champagnefärgad duchesse som foder.



Häng den kappa du tänker använda pälskragen till på en provdocka eller den snälla kompisen. Jag började med en lång rektangulär tygbit (använd en restbit eller ett gammalt lakan att drapera med). Utifrån den tygbiten klippte jag fram en form jag gillade och som täckte den gamla kragen.



För att få den symmetrisk, alltså likadan på båda sidor klippte jag bara ut en halv krage. Som ni ser räckte inte tyget till så jag nålade på en bit till. Det spelar ingen roll. Detta är bara första mallen för att få rätt form.



Hade inte pälstyget varit så tjockt hade jag kunnat lägga mallen direkt mot vikt tygkant. Istället gjorde jag en ny generation av mönstret genom att lägga den mot vikt tygkant på en ny tygbit. Jag passade på att lägga till 1 cm sömsmån i samma veva.


För att jag ska kunna använda mallen fler gånger märkte jag den och markerade också vilken riktning pälsen ska ha på kragen. Stråna ska ju peka neråt.


Sen är det bara att lägga pälstyget med pälsens räta neråt och nåla fast mönstret. Glöm nu inte pälsriktningen.



Tricket med att klippa päls är att klippa den från avigan så nära pälsens fäste som möjligt. På det viset klipper du inte i själva håren och du slipper en massa onödiga flygande hårrester som kittlar i näsan och fastnar överallt. Du slipper dock inte alla. Jag nös säkert tio gånger under arbetets gång. Det kan vara bra att ha en dammsugare nära intill och ta lite rester efterhand.


Det färdiga resultatet ser ut så här. Inga slaktade pälsstrån.



Klipp ut fodret också och sicksacka eller overlocka kanterna. Det är särskilt viktigt om du har ett foder som lätt frasar sig.




Snagga pälsdelens sömsmåner. 1 cm brett ska klippas ner till kort stubb. Nysningar och prosit! En vass liten sax mot pälsens riktning är lättaste sättet om du vill fånga håren. En bit i taget och tålamod.



Jag kammade pälsen bort från sömsmånen och fick bort de sista lösa håren på köpet.



Nåla ihop pälsdelen mot foderdelen räta mot räta. Försök hålla de långa håren undan ifrån sömsmånen  allt eftersom du nålar.


Du måste lämna en öppning på ca 15 cm som du inte syr igen så du kan vända kragen ut och in sedan.


Sy ihop allt utom den lilla öppningen.


Klipp ner sömsmånen på pälsen till hälften, klipp små jack runtom alla kurvor och klipp ner vassa hörn före du vänder kragen ut och in. Även fodret behöver små jack.


Pressa lite försiktigt med ånga/vattenflaska och lägre temperatur så fodret ligger platt mot pälsen.


Jag sydde små stickningar hela vägen runt för hand. Dels för att fästa fodret mot pälskanten och dels för att det blev en fin detalj. Samtidigt syddes viktes kanterna runt öppningen in och syddes igen. 


Häng kragen runt halsen och markera med nålar var den ska knäppas för att sitta bra. Jag använde gamla fina klädda fjäderhäktor men det finns vanliga silvriga varianter också (se bild). Sys fast för hand.



Tada! Antingen kan den hänga löst över din kappa (pälsen är ju rätt tung) eller så kan du fästa den med små genomskinliga tryckknappar du i så fall syr både på kappan och kragen. Eller dolda säkerhetsnålar om du vill göra det riktigt enkelt. Du väljer själv hur avancerad du vill vara. Poängen med det är att att du faktiskt kan öppna din kappa och kragen hänger med.



En som gillade fuskpälsen extra mycket var Snoddas. Han har smekt och rullat sig mot den sedan den packades upp.



Här hittar du inspiration till fler pälskragar!

Länkar till material jag använde:

Det här inlägget är ett samarbete med Ohlssons Tyger.

Organiserade mönster - check!

$
0
0
Under de år jag sytt har jag samlat på mig en hel del mönster. Jag brukar dessutom passa på att köpa ett helt gäng när voguepatterns.com har sin stora rea (de hade just en!) Det blir så mycket billigare (trots dyr frakt) än om jag skulle köpa samma mängd på något av de svenska alternativen. Jag har dessutom samlat på mig en hel del vintagemönster, pdf-mönster och indiemönster. Samt de mönster jag själv skissat fram och sparat förstås. Situationen började blir ohållbar och det var inte roligt att rota runt i oorganiserade mönsterlådor instängda i en skrubb. Dessutom sliter det ju på mönsterkuverten när man bläddrar bland dem.

Nu har jag ett superbra system men det tog mig två hela dagar att sortera och organisera allt.


Jag fotograferade av alla fram- och baksidor på mina mönster (med info om material och tygmängd). Jag skulle kunna scannat också men valde mobilfoto i bra dagsljus. Det funkade bra och gick snabbt. Jag skrev ut bilderna i A5-format. Det här var det mest tidsödande i processen.
På mina vintagemönster valde jag att bara fotografera framsidan. PDF-mönster hade jag ju redan i digital form så jag skrev bara ut framsidan som den var.

I två A5-pärmar finns alltså ett bildarkiv nu av alla mönster sorterade efter varumärke och nummer med tydliga flikar.


I den ena pärmen har jag samtida mönster från Vogue, McCalls, Buttericks, New Look och Simplicity. I den andra pärmen har jag vintagemönster och indiemönster (Ex Colette Patterns, By Hand London, Victory patterns mfl)




Ordning och reda! I stället för att bläddra sönder mina mönster där de står i lådorna kan jag nu enkelt bläddra i en pärm. Eftersom pärmarna är så små kan jag till och med ta med dem när jag ska till tygaffären. Då har jag full koll på både planerade projekt och de infall som säkert kommer.



Jag köpte plastlådor lika breda som stående A4-fickor. Alla mönsterkuvert står nu i rejäla plastfickor sorterade i samma ordning som i pärmarna (efter varumärke och nummer). Varje ficka har dessutom en klisterlapp på höger sida så att man lättare kan sortera och hitta. Nya mönster kan lätt sorteras in. 


Hur bra?! Hur har ni organiserat era mönster?

Ett nytt liv!

$
0
0

Det växer ett litet liv i mig. Äntligen!

Till sommaren blir vi en till i den gamla skolan och det är helt fantastiskt! Som vi har längtat.
Vi har kämpat i det tysta under väldigt lång tid. Vi har stått ut med alla frågor från de som tycker sig ha rätt att veta varför vi inte har barn. Om det inte är dags att "skaffa" nu. 3,5 år av berg- och dalbana och besvikelser är bakom oss. Idag börjar vecka 14. Det tog ganska många veckor innan jag faktiskt vågade tro att det var sant. Efter det där strecket på stickan uppenbarade sig i slutet på november. Antar att det blir så när man längtat och kämpat under väldigt lång tid.
Jag gläntade lite på den dörren i ett inlägg jag skrev för ett år sedan här...

Ett barn är friskt och sparkar och virvlar runt i min mage. Det ligger över sin kurva. Men på bilden ser man faktiskt ännu ett barn ovanför det andra. Fram till vecka 12 var det två liv som växte. Två hjärtan som slog. Nu tar kroppen tillbaka den ena. Försvinnande tvilling kallas det tydligen. Det är sorg och glädje på samma gång.

Vi har varit på täta kontroller eftersom den ena var mindre. Under tiden vi fick reda på att det var två hann jag måla upp så många bilder av de där två, trots att jag visste att det var osäkert. Jag har många tvillingar i min närhet. Min pappa är tvilling, min bror har tvillingar och min bästa vän har det också. Glädjen var verkligen stor med det i ryggen, före ett hjärtslag försvann...

Men ett hjärta slår fortfarande starkt och jag är glad, lycklig och förväntansfull. Jag ser fortfarande framför mig hur den lille dirigerar en hel symfoni där inne. Hen viftar med ben och armar som en liten helikopter. Små barnfötter ska springa runt på golven här i skolan. Ett nytt liv. En helt ny verklighet för mig och Thomas. Vi ser fram emot det.
2015 blir ett bra år!

Viewing all 238 articles
Browse latest View live