Quantcast
Channel: Anna Neah
Viewing all 238 articles
Browse latest View live

Kalaskulan!

$
0
0

Här har ni min kalaskula! Jag får tacka min lyckliga stjärna att jag sytt så många Gertie-klänningar som har töjbar smock i ryggen. Dessa kan jag nog använda ett bra tag framöver när kalaskulan och midja blir större. Det blir ju ett huvudbry sen när man blir riktigt rund vad man ska ha på sig. Särskilt eftersom jag inte är helt såld på jerseytyger. En får bita ihop, tror jag.

Jag har roat mig ibland med att söka under hashtag exempelvis #vecka14 och kollat på hur olika kalaskulor kan se ut. Min mage putade redan vid vecka 8. Då var det i och för sig två som växte därinne men det kändes ändå ganska tidigt. Samtidigt såg jag någon skriva "Nu är jag i vecka 30 och äntligen börjar det synas" och tänkte jösses...

Så här nära efter jul är det också lite gränsfall att man kanske undrar, är hon med barn eller har hon bara ätit för mycket choklad. Jag är glad att det är första alternativet. Jag har pga illamåendet just över jul aldrig ätit så lite choklad. Tvärtom har jag längtat efter grönsaker. Sunda cravings, har ni hört på maken?

Tack för alla tillrop och gratulationer. Det kändes peppigt och härligt!


Symester i P4 Kristianstad

$
0
0
Idag besökte jag P4 Kristianstad och trevliga Helene Perssons förmiddagsprogram.



Vi pratade om sömnad, var namnet Neah kommer från, kommande bebis, vad jag gillar att sy och så spelade vi lite härlig swingmusik där jag sjunger. Helene blev dessutom förälskad i Dr Zjivagokappan som hon provade inte bara en gång, utan två. Jag hade också tagit med mig lite klänningar jag sytt och radiostudion blev utställningslokal för dem.


Här kan ni höra 8 minuter från den timme jag medverkade (klicka på bilden!)


Och vill ni höra intervjun i sin helhet får ni klicka in här och scrolla fram till 0:33:30



Stylar om klänning i magasin!

$
0
0
Det nya numret av dans- och schlagermagasinet Får jag lov kom precis ut i handeln och gissa vem som har stylat om och gjort om en scenklänning från oanvändbar till helt ny i ett fyrsidigt reportage? Moi!


Strax före jul hade jag sångerskan Carolina Skaarup Olsson på besök här i gamla skolan. Hon plockade med sig tre scenklänningar hon vill förändra och som jag fick fria händer med. Jag valde ut en av dessa.



Den svarta klänningen jag valde var med på omslaget till bandets första skiva men var så kort att den sedan nästan nästan aldrig kunnat användas. 


Mellan kl 9 och 5 var Carolina här. Hon tog det lugnt och tog små tupplurar i min röda sammetssoffa vid kaminen medan jag jobbade och fotograferade. Lite knixigt var det att ta bilderna själv samtidigt som jag skulle sy, men det gick bra! 


Jag valde att först göra om klänningen till ett linne. Klipp-klipp. Och så gjorde jag den svarta tyllkjolen fristående med ett brett midjeband. En svart tyllkjol kan man "klä upp" med paljettöverdel och "klä ner" med en t-shirt eller vit skjorta nerstoppad. I vilket fall skulle detta ge Carolina fler val i framtiden. Linnet kan hon ju använda till jeans om hon vill. Dessutom flyttade jag rosetten på linnet upp mot axeln och justerade lite av vecken med handsöm.


Fem meter svart tyll användes till kjolen. Mer tyll hade jag inte hunnit med med tanke på tidsramen. Jag ville hinna fotografera slutresultatet i dagsljus. Jag använde inte mönster utan tog midjemått och gjorde midjebandet utifrån det. En enkel halvcirkelkjol i viscosefoder blev underkjol och sedan veckades tyllen mot midjebandet i fler lager. 

Flygeln är perfekt när man ska klippa och arbeta en stund stående. Alla som syr borde ha en flygel! Det är dessutom Snoddas utsiktsplats ut mot vägen. Han ligger däruppe på ett fårskinn och vaktar oss.



Före och efter! Jag var jättenöjd och det var Carolina också. Så himla roligt och kreativt projekt att göra. Carolina använde det för första gången på deras spelning på nyårsafton.
Ut och köp tidningen. Ute i butik den 3 februari! Prenumeranter får den någon dag tidigare.



Tygerna jag använde sponsrades av Ohlssons tyger.

Nysytt: Gardinklänningen

$
0
0
Att sy klänningar av gardintyg har jag gjort många gånger. Antingen tyg jag köpt eller av tyg jag hittat på loppis. Det roliga och bra med just gardintyger är att de finns i alla möjliga mönster och kvalitéer, de är rejäla och lätta att jobba med och ofta är de väldigt prisvärda. Just stabiliteten är något jag uppskattar mycket. Det är lätt att få krispiga insnitt och struktur och plagget behåller sin form. Just det här tyget kommer från Ohlssons tyger. Det ser ut som en vacker oljemålning på kroppen.
Ni hittar det här...


Om gardintygerna jag syr med innehåller mycket syntetiskt material brukar jag fodra insidan med tunn bomull, sk bomullsvoile. Tunn bomull är alltid mitt favoritfoder mot kroppen eftersom det tillåter plagget att andas bättre. Just det här gardintyget är 55% bomull och 45% polyester så jag fodrade överdelen men inte i kjolen som tack vare tygets struktur och tyngd hänger precis som den ska utan foder (det hakar inte upp sig på strumpbyxorna när man går alltså).

Mönstret jag utgick ifrån är Simplicity 1459 men som vanligt inte fullt ut hela vägen. Lite "franken-stylat" blev det.

Jag har lärt mig att desto större mönsterdesign ett tyg har, desto enklare bör modellen på klänningen vara. En massa veck och detaljer på ett sånt här stormönstrat tyg kommer bara försvinna och det blir lite too much av det goda. Så enkelhet funkar bäst. Jag tvekade faktiskt gällande att sy själva kragen med tanke på det men jag tycker ändå det funkade rätt bra till slut.

Det här är också den första klänning jag sytt som jag anpassat efter växande kalaskula på magen. det ligger ju en bebis där som kommer kräva alltmer utrymme de kommande månaderna. Om den anpassningen och lite bra tips och knep på vägen berättar jag här i inlägget.


Jag ritade mina insnitt med bläckpenna på gardintyget. Det funkar bra när man har tjockt tyg och bläcket inte kan läcka igenom till rätsidan. Det finns en hel uppsjö med märkningstekniker men jag går inte igenom dem idag. Det jag kan säga är att det lönar sig att vara noggrann med markeringarna. De möjliggör ju den fina slutformen på plagget.


Ett tips gällande att sy insnitt:

Jag börjar alltid sy från insnittets bredaste del och avslutar vid spetsen. När jag närmar mig spetsen skruvar jag successivt ner stygnlängden på maskinen från ursprungliga 2,5 till 1 (från normal till väldigt kort stygnlängd alltså) och sen syr jag även några stygn i luften utanför spetsen. Då behöver du inte fästa trådarna alls och du får en stabil spets på insnittet. 



Jag har strykjärnet bredvid hela tiden och pressar ner sömmar och insnitt löpande. Det är en jätteviktig del av processen att sy ett lyckat plagg som jag tror att många kanske glömmer bort. Inte fuska :)


När det gäller själva gravidanpassningen sydde jag ihop framstycke med bakstycke och provade plagget. Jag vek upp ganska mycket där fram så att framstycket slutar strax under bysten. Från mitt framstycket trappades vecket ner till bakstycket där midjans placering är i stort sett oförändrad. Jag markerade sedan vecket och la till sömsmån före jag klippte bort det jag inte behövde. Klart, nu får magen plats samtidigt som du behåller formen av en midja bakifrån.



Kjoldelen jag valde att använda som grund kommer från By Hand London Elisalex. Den har i grunden mer utrymme upptill än nertill vilket passar gravidmagen bra. Jag ritade ut nederdelen något mer eftersom jag ville ha mer rörelsevidd vid benen än den modellen hade från början.
Ja, ni ser att det finns gott om utrymme att växa vid magen nu utan att formen bakifrån är särskilt förändrad.


Tips:
Det här är kragen efter jag sytt ihop över- och underkrage räta mot räta. För att få en fin rund form sen när man vänder ut kragen kan man istället för att klippa snitt eller jack använda en taggsax och klippa ca 0,5 cm från sömmen. Är det en skarp kurva kan de ändå behövas något extra klipp med saxen men för det mesta funkar detta alldeles ypperligt på vävda tyger.


Ännu ett tips!
Jag har sparat kopior på alla ärmmönster jag gillar eller som jag själv gjort i en särskild plastficka. Jag kallar dem universalärmar. Är det bara ett "vanligt"ärmhål i en överdel funkar de flesta av dessa. Det finns puffiga, jättepuffiga, med manschett, lång, trekvartslång, kort och holkärmar, tulpan mfl... Alla är beprövade vilket gör att jag kan kombinera dem hej vilt efter vad jag känner för och vad som passar.


Och där har ni den, min gravidklänning i gardintyg. Den är till och med amningsvänlig med tanke på knäppningen fram förutsatt att resten av mig är ungefär lika stor som nu (chanserna är väl ganska små för det, antar jag). Dold dragkedja sitter i sidan. Knapparna kommer från min vintagebyrå.


Vad tycker ni? Har ni sytt något av gardintyg förut? Har ni fler tips gällande gravidplagg får ni gärna berätta. Det är ju nytt territorium för mig.


Tack och hej från Snoddas och mig!



Inlägget är ett samarbete med Ohlssons tyger

Tutorial: Att göra en tröja till en kofta

$
0
0
Många som gillar vintage eller retro eller klänningar med markerad midja letar med ljus och lykta efter koftor med den rätta längden, dvs som slutar runt midjan. De få gånger jag hittar dem brukar köpa fler i samma färg om de inte är för dyra. Emmydesign och Jumperfabriken har några fina modeller med rätt längd men om man inte har 1500 kr att lägga är det värre. Vintage- och second hand är en bra lösning om man hittar rätt storlek. De som kan sticka kan skatta sig lyckliga eftersom de ganska lätt kan göra en själv. Det enda jag stickat i mitt liv är en fyrkant i mellanstadiet som kneps ihop i mitten och blev en fjäril...

Nåja, när jag var på stan för att köpa strumpbyxor sprang jag på ett reastånd med korta stickade tröjor för mellan 60-80 kr och då slog det mig den där stickade tröjan i lagom längd var ett perfekt ämne att göra om till en kofta så jag köpte den.


Eftersom det är en stickad tröja ville jag inte att den skulle repa upp sig när jag klippte upp framstycket. Därför sydde jag två rader med ganska tät raksöm i mitten på framstycket som här illustreras med röda streck. Det blev som en stödsöm före jag satte saxen i tröjan.


Sen klippte jag mellan dessa sömmar.


För att få en ännu mer stabil kant där jag klippt upp framstycket kantade jag också med overlocken. Sicksack funkar säkert också.


Jag mätte kanterna på koftans öppning och räknade på lite sömsmån.


Jag tog grönt fodertyg och strök på mellanlägg. Detta användes som infodringar. Räta mot räta syddes de fast med 1 cm sömsmån.


På den sidan där knapparna skulle sitta veks infodringen runt det stickade kanten. Den stickade kanten ligger fortfarande helt rak men infordringar har vikts runt.


Jag vek in råkanten på baksidan också och sydde fast för hand.


På kanten där knapphålen skulle göras vek jag över hela infodringen så att även den stickade kanten veks in en centimeter. Även den syddes fast för hand. En maskinsöm nära kanten så att infodringen skulle ligga slätt där.


Här kan ni se skillnaden mellan den högra kanten där knapparna ska sitta och den vänstra där knapphålen ska sys.


Sen var det dags att välja knappar! I min knappbyrå från en gammal sybutik finns massor att välja på. jag fick dessutom nyligen flera hundra gamla knappar från en gullig bekant. Det tog mig tre timmar att sortera in alla i byrån. Jag älskar glasknappar och det finns väldigt många såna i alla färger.


Jag tyckte de här skulle passa bra. De gick ton i ton med garnet.


Jag sydde i knapphål med ungefär 6 cm mellan varje knapp och avslutade med att parera in knapparna.


Nu har jag en helt ljuvlig och varm kofta i den rätta längden.


En annan lösning på för långa koftor är att sy upp dem men det tänkte jag visa en annan dag. Jag köpte nämligen en annan kofta också som är prickig.

Syfestival och butiksinvigning

$
0
0
Tänkte berätta om lite roliga saker som är på gång framöver i februari.

Till helgen återförenas det här gänget från Hela Sverige syr i Janomes monter på Syfestivalen i Stockholm. Vi kommer allihop sitta där och sy under hela lördagen, självaste Alla hjärtans dag den 14 februari. Dessutom kommer vi ta med lite av våra kreationer som man kan klämma och känna på. Det kommer att bli jätteroligt att träffas igen men också inspirerande att gå runt på Syfestivalen.
Kom och hälsa på!


Den 26 februari åker jag tillbaka till Stockholm för att vara med när Ohlssons tygers nya butik i Täby Centrum invigs. Jag kommer sitta där och sy samt hjälpa till att sprida så mycket inspiration jag bara kan. Kom och säg hej!

Bilden är lånad från Tygbloggen.

Syfestivalen i Stockholm

$
0
0
I helgen var jag uppe i Stockholm på Syfestivalen. Jag, Lisa, Jenny och Alicia från Hela Sverige Syr satt alla i Janomes monter under lördagen och sydde. Men mest pratade vi nog. Både om programmet, vår tid i Stockholm och vad som hänt sedan vi sågs sist. Dessutom fick vi prata med en himla massa glada besökare som kom fram och ville säga hej, ta en bild eller undrade hur det var att sy på tid i TV och vad jag sydde på där i montern.

Jag hade både mobil och systemkamera med mig men tog väldigt få bilder. Det var så mycket som hände hela tiden så jag glömde bort det. De enda bilder som blev bra av de fyra jag tog totalt var de här två översta. Resten har jag lånat från Janome, Lisa och Jenny.

Både Lisbeth Stålborg från juryn och Kenneth kikade förbi. Kolla gänget alltså!


Söt-Lisa hade klippt håret och jag hade en rykande nysydd klänning helgen till ära.


Janome hade riggat montern så vi alla hade en stor affisch med lite info om oss där vi satt och sydde. Så här städat och lugnt var det före mässan öppnade.



Lisa sydde en veckad kjol och jag experimenterade med stråvecksklänning i vitt bomullstyg. Jag hann bara få överdelen klar.

Under dagen träffade vi också Walter Heidkampf från de Norske Symesterskapet som berättade om hur tävlingen varit där.



På kvällen åt vi asiatiskt buffé tillsammans med Janomegänget och hade jätteroligt.


Jag förväntade mig nog att Syfestivalen skulle vara som en enda stor tygaffär med alla möjliga tillbehör men där blev jag lite besviken. Det fanns det mesta men inte så mycket i tygväg. Det fanns pärlor, smycken, garn, rostade mandlar, färdigsydda kläder och sjalar, quilt-bitar, symaskiner så klart, knappar och stretchtyger för barn. Inte så mycket vävda tyger alls. Det var lite synd, tycker jag. Tyg förknippar i alla fall jag allra mest med sömnad. Kallelse till alla tygaffärer alltså. Ni behövs på mässan!

Tusen tack Janome för fantastiskt gott värdskap och hej till sygänget från Hela Sverige Syr och alla glada besökare jag träffade. Det var ni som gjorde min helg!

Tutorial: Pimpa dina fula högtalare med tyg

$
0
0
Högtalare. Dessa fula och svarta klumpar som sticker ut i ett ljust rum. Jag gillar teknik men jag ogillar att äldre teknik, som förvisso fungerar bra, ofta är så himla oestetisk. Med en enkel tyglösning kan dock den mest fula högtalarklump bli ett vackert smycke i ditt hem. Antingen kan du få dina högtalare att smälta in i inredningen eller kan du pimpa dem. Jag valde det senare med ett vackert linnetyg från Almedahls som heter Fåglarna berättar.
Just linne och tunn bomull lämpar sig särskilt bra till ändamålet eftersom det inte stör ljudet i någon märkbar utsträckning. Sammet skulle vara en ljudmässigt sämre lösning.


På avstånd ser man inte högtalarna längre men nära inpå är det som små smycken.


Så här fula var högtalarna från början. Inget fel på funktionen förvisso men att köpa nytt när man så enkelt kan pimpa med lite tyg var inte aktuellt.


Jag mätte lite först. Dessa högtalare är lite rundade i framkanten och det fick jag ta med i beräkningarna när jag funderade ut hur jag skulle göra för att få det snyggt runtom.



Eftersom tyget var så stormönstrat och jag ville ha fin mönsterpassning valde jag att bara ha en söm. Till högtalarens höjd lade jag dessutom på lite sömsmån som skulle räcka både till en fåll i nederkant samt till till en invikning ovanpå. Återkommer till den. Den enda sömmen flyttades sedan runt till baksidan när den sytts ihop.



Sömmen både pressade och sydde jag ner. Sen kantade jag kanalens övre och nedre kant. Linne har ju en tendens att rispa upp sig annars. Overlock eller sicksack spelar ingen roll.


Sen var kanalen redo att bearbetas vidare. Tyget med roliga fantasifåglar på är verkligen fint, tycker jag.


Fållen jag sydde var den enklast tänkbara. Ett vik bara och söm nära den overlockade/sicksackade kanten.


För att få snygga hörnor på ovansidan använde jag följande metod. Jag satte ett finger och tryckte ner tyghörnen. Då bildas en flik på varje sida fingret som jag nålade ner och sedan handsydde fast med några stygn.



Därefter gjorde jag ett lock till varje högtalare och vek omsorgsfullt in kanterna så att de följde formen på högtalarna.



Sedan tog jag bort locket och pressade ner så formen blev stabil...


Klippte bort tygöverskottet på baksidan...



Och nålade fast locket igen på högtalaren före jag drog av tyget....


... och sydde fast locket.


Och tada, ett lock med fin rundad framsida som följer högtalarens form.


På baksidan markerade jag var högtalarsladdarna går in och sen sydde jag ett brett knapphål för dem att löpa igenom.


Nu är det bara den fula TV'n som sticker ut i inredningen. Kanske kan en vit rullgardin vara lösningen på det? Högtalarna har i vilket fall gått från fula till fina. Det är en mycket bra början!


Inlägget är ett samarbete med Ohlssons tyger

Tutorial: Sy en stilig kimono / Make a kimono (free pattern!)

$
0
0
Våren! Känner ni att den är på ingång nu? Det blommar överallt i trädgården, jag plockade den första fästingen på katten för en vecka sen och verandan värms av solstrålar. Det är sannerligen vår!

De dagar jag inte arbetar segar jag gärna med påklädningen och dricker kaffe i lugn och ro. Under vintern har jag använt en ful morgonrock i fleece men nu längtade jag efter något vackert att använda istället. Något lite stiligare och svalare. Tanken på att sy en kimono har jag alltså ruvat på ganska länge. Jag har studerat bilder på traditionella kimonos som inte har någon särskilt vidd i kjolen och lite mer moderna varianter. Till slut visste jag hur min egen kimono skulle se ut.
Så här!


Och för första gången (ever!) har jag dessutom ritat ett mönster som jag publicerar här och som blir officiellt (och Gratis! Ja, det är min gåva till er) Det känns lite pirrigt.
Jag har draperat fram flertalet egna modeller och mönster genom åren men aldrig egentligen skrivit ner hur jag gjort detaljerat på det här sättet.

Jag lovar er att det inte är svårt att sy en sån här kimono och jag hoppas verkligen ni förstår ritningen. Jag är självlärd sömmerska och har ingen utbildning i mönsterkonstruktion men jag har ritat mönstret så som jag själv skulle förstå det. Mönstret har en egen hashtag #annaneahkimono som ni gärna får använda om ni syr den. Då kanske man i framtiden kan se fler variationer på kimonon och få inspiration och tips från andra. Nu kör vi!


Min kimono är fotlång, har fladdriga långa ärmar, knyts omlott i ryggen och är sydd i viscose. Jag älskar viscose! Det är skönt mot huden, lent på ytan, gjort av naturliga material och har en fin tyngd.
Jag använde dels där här mönstrade tyget och dels ett enfärgat tyg. Båda kommer från Ohlssons tyger. Båda är 140 cm breda och jag använde 1 meter av det blåa och 3 meter av det blommiga. Använder du smalare tyger får du kanske rita om och dela upp mönstret något.


Så här ser instruktionen för mönstret ut. Klicka för att förstora den. Det här är grundmodellen för kimonon och jag valde att skriva på engelska för att fler skulle kunna förstå. Jag kommer visa senare hur man kan rita mönstret för att får ärmarna i annan färg.

Storleken är mina egna kroppsmått och dessa står angivna i mönstret. Modellen kan passa både lite större kroppar och lite mindre utan att ändras. Jag rekommenderar oavsett att du syr en testmodell först, en sk toile. Längden är lätt att anpassa (C i ritningen). Som du ser är även ärmlängden specificerad (B) så att du även kan anpassa den efter din smak.

Klicka för att öppna mönstret som en PDF!


För att enklare och mer pedagogiskt kunna visa er arbetsgången skrev jag ut ritningen i 200% och sydde en miniatyrkimono. Eftersom det är ganska stora tygstycken är det enklare att hänga med i mindre format då man ser sammanhanget. Några exempel jag visar är också från den riktiga kimonon, exempelvis skärpet.
Observera att sömsmån på 1 cm ingår i mönstret ovan men i själva miniatyrkimonon är sömsmånen av naturliga skäl något större och inte skalenlig.


Mönstret är symmetriskt så välj själv om du bara ritar halva mönstret och klipper mot vikt tygkant eller om du ritar hela. I princip kan du rita mönstret direkt på baksidan av ditt tyg men jag rekommenderar att du ritar det på mönsterpapper först. Lång linjal, måttband och tillgång till något med rät vinkel är bra att ha. Klipp ut alla delar som mönstret listar.


När du klippt ut fram och baksida lägger du dessa räta mot räta mot varandra och syr sidsömmarna och sömmen under ärmen samt axelsömmarna. Klipp några klipp med saxen i det runda partiet vid ärmhålan. Annars blir det svårt att få det snyggt och platt när du pressar från rätsidan. Akta dig för att klippa för nära själva sömmen.

OM du vill ha ärmdelar i annat tyg så som i mitt exempel visar jag nu hur du ritar om grundmönstret.

På min fullstora kimono är det blå partiet på ärmen 10 cm brett och dubbelt. Välj själv om du vill ha det bredare eller smalare. Bestäm din bredd och markera det från ärmslutet och in. Lägg till sömsmån 1 cm. Klipp av mönsterdelen och markera gärna att ärmslut ska ligga mot vikt tygkant, samt vid behov, vad som är upp och ner på den nya mönsterdelen.


Klipp ut 4 stycken likadana delar mot vikt tygkant. (PS. sömsmånen i miniatyren här är som sagt inte skalenlig)


Sy ihop ärmdelarna två och två, räta mot räta. Pressa sömmarna.


Innan de sys på ser de alltså ut så här. Genom att dubbla och vika tyget får vi snygg finish och tyngd i ärmsluten.


Trä de lösa ärmdelarna räta mot räta på kimonons ärmdelar och sy ihop.


Jag overlockade mina råkanter och pressade dem inåt. Har du ingen overlock kan du använda vanlig sicksack.


Efter en runda med strykjärn ser det ut så här. Nu är ärmarna klara!


Nu är det dags för banden runt kimonons öppning och hals. Börja med att rita och klippa en svag rundning i bakstycket vid halsen. 


De långa tygremsor, 10 cm breda som du enligt mönstret ska ha klippt ut och pressat ner till hälften nålas nu fast räta mot räta runt hela framsidans öppning och hals.


Sy fast, overlocka/sicksacka råkanterna och pressa dem inåt.


Jag sydde sedan fast dessa kanter med en stickning så de håller sig på plats. Det blir prydligt på båda sidor.


Jag visar samma sak på den riktiga kimonon om ni inte hängde med. Jag sydde fast de pressade banden mot kimonons hela öppning.


Overlockade råkanterna och pressade dem inåt...


Och sydde sedan fast den pressade kanten pressad inåt med raksöm.


Nu har vi kommit så här långt.


När jag fållande kimonons nederkant vek jag bara upp kanten smalt två gånger och fäste med raksöm.


Undantaget var den blå delen av fållen. Här tog jag mig tid att sy för hand så det skulle bli osynligt från framsidan.


Då blir det så här fint. På det mönstrade tyget ser man ändå inte raksömmen. Glöm inte pressa alla sömmar platta under tiden du syr.

'
Skärpet när det är klart kommer se ut så här. Kimonon har en omlott-knytning som kan knytas både på fram och baksida. För att skärpet ska kunna löpa från insidan och ut måste vi öppna upp en av sidsömmarna lite. Vi återkommer till det.


Nu är det dags att göra skärp av de långa tygremsorna (vars längd du själv måste mäta fram, se instruktion i mönstret). Det beror ju på din kimonos längd. Pressa först ner dem till halva sin bredd. Sy ihop en kortsida och en långsida med 1 cm sömsmån.


Sen är det dags att vända rätsidan av skärpet utåt. En sådan här ståltrådskrok underlättar.


Sen måste vi stryka skärpen fina och platta. Det kan vara lite trixigt men det går. Den pressade sömmen ska ligga i skärpets kant och om du vill kan du sedan sy en stickning runtom så att pressningen håller.


Var de två skärpdelarna ska fästas är ungefärligt utmärkt på mönstret. Ta på din kimono och dubbelkolla skärpen så de sitter rätt innan du syr fast dem. Skärpen ska sitta precis nedanför där framstyckets v-ringningen övergår i rak kant. På ena eller andra sidsömmen under armvecket måste du också öppna upp sömmen du tidigare sytt ca 5 cm och fästa runtom så att skärpet som kommer från insidan kan ledas ut den vägen.

Så här fäster du skärpen. Först viker du in råkanten på skärpet mot den overlockade/sicksackade kanten. 


Sen syr du fast skärpet med små stygn för hand på insidan av kimonon. Försök att inte leda fästtråden ut mot framsidan på plagget utan bara i första lagret tyg.


Et voila! Ett stycke kimono. Nu är det bara att snöra in sig, hämta lite kaffe, en bra tidning/bok och sätta sig på verandan.


Jag och kalaskulan hoppas att ni hängde med. Det är verkligen en konst att förklara och skriva pedagogiskt och jag hoppas-hoppas-hoppas att jag lyckats så att ni själva kan sy en sån här. Jag skulle kunna bo i min dygnet runt om det gick och har redan planer på att sy flera. Det är nog faktiskt världens skönaste plagg och ganska stiligt också!


Om du och kimonon tar paus från varandra någon gång kan du sticka ett träskaft genom ärmarna och hänga den som prydnad på väggen :)



Snälla fråga om ni tycker jag varit otydlig så går jag in och uppdaterar texten efter hand. Detta är en läroprocess för mig också. Blir ni sugna på att sy en egen kimono?
Och glöm inte tagga med #annaneahkimono om ni syr den så jag och andra kan få lite inspiration.
Trevlig helg, allihopa!

Detta inlägg är ett samarbete med Ohlssons tyger

Tre saker om tre saker

$
0
0
Jag har varit ganska dålig på att blogga om andra saker än sömnad det är senaste året. Poängen med bloggen för min egen del är också att den blir ett tidsdokument, en slags minnesbok. Så jag tänker att vi sammanfattar lite av det senaste som hänt med hjälp av talet tre!

Tre fina saker jag köpt/fått på sistone.
1.  Två underbara stickade dockor från Blabla-kids. Såg dem i någons Instagramflöde och kunde inte låta bli.


2. En köksklocka i porslin som man måste vrida upp. Den tickar hemtrevligt i köket och har den bästa av färger.


3. Min syster berättade att hon hade en barnstol i sina gömmor som jag kunde få och att den var grön. Och vilken grön färg sen. Och vilken barnstol. Precis en sån jag såg för mitt inre. Tack syster!



Tre saker jag inte visste om att vara med barn.

1. Att det kan klia på magen när den växer. Ibland, särskilt när jag har strumpbyxor (vilket jag har typ varje dag) så kliar det något så överjävligt att jag helst vill ta en stålborste och riva på skinnet. Istället smörjer jag magen med barnolja och det hjälper något. Jag har nog aldrig varit så mjuk som nu.
2. Hur foglossning känns. Min började så smått ganska tidigt. Efter en konsert i Danmark och en dags strosande i Köpenhamn nyligen så linkade jag runt här hemma som en 100-åring. Varje steg kändes som ett knivstick. Så långa promenader kan jag bara glömma. Vissa dagar känner jag inget alls och vissa vankar jag fram lite försiktigt. I lagom mängd går det bra.
3. Det här med att okända eller ytligt bekanta kommer fram för att känna på min mage. Alla begränsningar om "this is my space" verkar försvinna när en gravid kvinnas mage börjar synas. Helt utan hämningar kommer folk fram och lägger sin hand på min mage för att känna. Kan tycka att det är lite lätt besvärande. Tänk er om man gjorde motsatsen på en man som börjar bli rund om magen "Åh, här var det pondus minsann!"



Tre saker om vindsrenoveringen.

Jag har ju börjat arbetet med att inreda den fd slöjdsalen här i skolan. 60 oisolerade kvadrat som varit iskalla på vintern och bastuvarma på sommaren ska nu bli sovrum, allrum, hall och toalett.
1. Ritningen på hela spektaklet ser ut så här. Mina datorskills kommer till nytta när det ska ritas upp och planeras. Jag siktar på gamla pardörrar i fil mellan rummen som kan stå öppna på dagen, en vacker gjutjärnskamin vid murstocken och så isolerar vi endast med naturliga material av papper och träfiber. Ingen plast och glasfiber här.


2. Det där med att alla byggvaruförsäljare och hantverkare i första hand ställer frågor till min man (om han är med). Det första han gör är att hänvisa frågan vidare till mig eftersom det faktiskt är jag som bygger och leder den här renoveringen och allt annat byggnadspraktiskt här hemma. Men tänk ändå hur djupt rotat det är att tro att det nödvändigtvis bara är mannen som kan snickra. Det är faktiskt inte rocket science.


3. Jag längtar så himla mycket efter att komma fram till de roliga delarna i renoveringen. Att riva bort gammalt, förbereda och isolera har väl sin charm men att få börja spika upp nytt, tänka och klura och verkligen börja skapa något eget är så mycket roligare. På Instagram kan ni följa renoveringen på hashtag #vindsrenoveringen. Idag sattes två vindsfönster in i mellanrummet. Nästa steg är att bygga på balkarna med reglar och förbereda fickor för cellulosaisoleringen som ska sprutas in.

Naket och vackert i gamla skolsalen

$
0
0
Den duktiga fotografen Cecilia Jägenmark lånade mitt vardagsrum en eftermiddag för en fotosession i boudoir-stuk. Medan jag befann mig på vinden i skräpkläder och renoveringsdamm stod den vackra modellen Malin Björk i bara underkläderna i rummet nedanför där Cecilia fotograferade.
Så fantastiskt fint, eller hur?

Nysytt! En röd moneta

$
0
0
Jag ligger efter med fotograferingen av saker jag sytt efter nyåret. Här är bland annat en röd Moneta med helcirkelkjol, till skillnad från det rynkade originalet. Jag tycker inte rynkad midja är särskilt smickrande på min kropp. Cirkelkjol eller lagda veck blir slätt och bra.



Jag experimenterade en del med stretchtyger efter jag fick reda på att jag var på smällen. Det var dock en kort expedition eftersom jag kom på att jag ändå gillar vävda tyger allra mest. Jag fortsätter lägga krutet där. Beroende på hur mycket jag sväller i den här graviditeten kanske jag ändå måste krypa till korset så småningom men inte än. Inte än...
Just nu är jag bara i vecka 22!


Har ni inte testat Monetan kan jag verkligen rekommendera den. Den sitter som en smäck och är lätt att sy. Äger du dessutom en overlock är det gjort på ett par timmar.

Rutig inspiration i kubik!

$
0
0
Av alla tygmönster som finns så är det nog rutigt jag mest förknippar med vår och sommar. En rutig bomullsduk på uteplatsens bord med en bricka kaffe, saft och bullar eller en rutig gardin som fladdrar i den ljumma vinden i ett fönster. Eller rutiga klänningar i klara färger! Det är något med det rutiga som sprider solsken runt sig, tycker jag. Och är det något man behöver efter en lång vinter så är det solsken. Och rutor förstås!
Jag kan helt enkelt inte få nog av rutor.

Själv har jag sytt tre rutiga klänningar på raken den senaste tiden. Alla med samma symönster dessutom. Butterick 5846 tillhör mina absoluta favoriter och är lätt att gravidanpassa. På mönsteromslaget ser det inte mycket ut för världen men i det är otroligt fint i verkligheten.


Observera att på oket där bak är tyget på skrå men bara det översta lagret. Det blir en fin detalj, tycker jag. För att tyget inte ska stretcha för mycket (som det ju gör på skrådden) är lagret på insidan klippt på raken. Vintageknapparna av glas som ser ut som karameller.

Det här härligt rödrutiga hittade jag på Ohlssons tyger i Täby Centrum när jag var där och gästade 
på butiksinvigningen. Jag fick dessutom med mig flera fina tygbitar hem som ni säkert få se uppsydda här framöver. Här finns ett liknande rödrutigt tyg.

Överdelen i det här butterick-mönstret har ok både fram och bak och det jag brukar kalla för öppna insnitt både bak och fram. De är allså inte ihopsydda i v:et på insnittet.

Det här rutiga tyget hade jag i mina tyggömmor och jag kommer inte ihåg var jag köpte det 
men liknande hittar du på Ohlssons tyger här...

Det här är ett heminredningstyg i bomull som jag också hade i mina tyggömmor. 

En annan rolig grej med rutor är att man lätt kan blanda in andra tyger såsom blommigt utan att det på något sätt skär sig. Här klädde jag knappar i ett blommigt tyg jag hade lite rester av. Har du inte testat att klä knappar med tyg borde du verkligen göra det. Det är både roligt och effektfullt. Plagget känns lite extra fint och bearbetat.



Pga av den växande kalaskulan har jag flyttat upp midjan där fram men siluetten bakifrån är relativt oförstörd. Det kan man se här i bilden tagen från sidan. Jag gjorde på samma sätt med dessa tre klänningar som jag gjorde med den här... En slags gravidanpassning. Skjortklänningar är ju dessutom lätta att knäppa upp vid amning.



Elsa Billgren, som ni säkert känner till antingen från Äntligen Hemma eller från hennes fina blogg brukar ofta ha rutiga klänningar på sig. Och det är så himla glatt och fint, eller hur?



Och i som inredning är rutor också helt perfekt. Gardiner, sängkläder, servetter och kuddar. Det är bara fantasin som sätter gränserna.


Jag har gjort en hel anslagstavla med rutig inspiration på Pinterest som jag kommer fortsätta att fylla på allt eftersom. Där finns också länk till ett gratis mönster ni kan sy era rutiga klänningar med!
Kolla här!


Och här kan ni se alla rutiga tyger som Ohlssons tyger har i sin webbshop. Och mer finns förstås i butikerna, ni som har turen att bo nära en sådan.

Nä, om man skulle sy sig en rutig klänning till. Jag har faktiskt ingen i grönt...

Detta inlägg är ett samarbete med Ohlssons tyger

Slöjdsalen och målarvinden

$
0
0
Vi har ju två oinredda (och oisolerade) vindar i vår gamla skola. Tanken är att båda ska isoleras någon gång men vi börjar med den stora, den fd slöjdsalen. Kan tänka mig att värmen läcker ut som ett såll genom taket från resten av huset. Vad dom stackars barnen måste ha frusit här på vintern när de skulle slöjda.

All gammal panel är borttagen nu, dels eftersom den var i dåligt skick och dels för att vi måste skapa större utrymme för isolering under panelen som ersätter den.  Jag trodde som vanligt att det skulle ta en helg att riva all panel, som den obotliga tidsoptimist jag är. Det tog några helger mer än så...

Nu är gamla slöjdsalen en tom canvas vi kan börja måla på. När det gäller isolering kommer jag bara använda naturmaterial av papper och trä för ett gott inomhusklimat. Det passar bäst i ett gammalt hus som detta. Det blir pavaflex träfiberisolering, pavatherm profil där utrymmet för isolering är begränsat och Isocell lössullsisolering i tak och snedväggar. Jag har fått många goda råd gällande detta från Wederslöfs byggnadsvård som varit otroligt generösa med sin kunskap.


Sen har vi ännu en vind som kommer att tjäna som målarvind under renoveringen. En relativt dammfri miljö som har en gammal tjock-tv som sällskap. Här kan ni också se pardörrarna som ska användas in i sovrummet. Originaltrycken och nyckel till låset fanns kvar. Jag kommer förbereda dem för målning men vet ännu inte vilka färger det blir. Det får inredningen bestämma sedan när vi kommit så långt. Dessutom måste vi tillverka karmar till dem.
De just nu obehandlade elementen ska också få sig en uppfräschning före de sätts tillbaka i rummet. De är stora och väger bly. Vi var tre personer som tömde dem på vatten och sedan bar in dem här. Ett tag funderade vi på golvvärme men jag tyckte elementen var så vackra att vi borde behålla dem.



En liten status från vinden. Idag tänkte jag grundmåla pärlspont (med linoljefärg så klart) samt göra en avstickare för lite afternoon tea. Solen skiner och påskvädret är bästa möjliga. Jag reserverar mig alltså för att jag hellre vill få lite skit under naglarna i trädgården.

Vecka 22 i all sin prakt

$
0
0
Vecka 22, där är jag nu på alla dessa bilder som jag passade på att ta när jag fotograferade mina rutiga klänningar. Nu är det nog ingen som misstar magen för något annat än bulle i ugnen. Strax efter jul var det värre.


Det sparkas inte så mycket därinne än. Barnmorskan sa att det kan dröja innan jag känner något på grund av moderkakans placering. Det är svårare att börja sig framåt och plocka upp saker från golvet så som jag är van. Nu måste jag liksom böja på benen och sätta mig på huk. Jag känner av fogarna nästan hela tiden mer eller mindre men viljan är stark. Och envisheten. Amen!


Jag kämpar på så mycket jag orkar med pratiska göromål som jag tycker är roliga, till exempel vindsrenoveringen och trädgården. Jag är ju en lustdriven person som inte gärna låter minuter gå till spillo i onödan. Samtidigt är jag väldigt lyhörd mot kroppen och blir jag trött så går jag och lägger mig en stund. 

Nyfikenheten växer på vem den där personen är som ligger i min mage. Kommer hen få mörkt hår som mig och Thomas? Kommer hen vara lockig som jag var när jag var liten? Hur stor kommer hen att vara när hen föds? Vilken personlighet kommer hen att få?
Hur ska vi kunna ge hen alla verktyg hen behöver för att klara att leva i denna värld som bitvis är så ond, orättvis och oempatisk att att jag vill gömma mig i en garderob. Intolerans, elakhet, fördomar, lögner, näthat, missunnsamhet, prestation och ytlighet. Allt det där kommer hen att få uppleva och lära sig att hantera och vi måste finnas där som ett stöd på vägen. Jag vill ju bygga en stark och god människa som bryr sig om andra och världen. Det är sånt jag går och funderar på just nu i vecka 22.

Nysytt! Flanellen

$
0
0
Nysytt är egentligen en överdrift eftersom klänningen syddes just efter nyår när det var ganska kallt i allmänhet och i vårt hus i synnerhet. Jag behövde sköna klänningar med lite värme i.
Jag valde det väl beprövade mönstret shirtwaist dress från Gertie's new book for better sewing igen. Med tanke på växande kalaskula kändes smocken i ryggen som en god och långsiktig idé.


Inga större förändringar från originalet mer än det vanliga med att ta bort lite från axelbredden. Och så rundade jag av skjortsnibbarna också.


Knapparna hittade jag i ett rör på Gittes Svtuvkälla. Det var först när jag skulle sy i dem som jag upptäckte att några var svarta och några marinblå. Jaja, värre saker har väl hänt så tvåfärgat fick det bli. Även flanelltyget hittade jag på Gittes Stuvkälla.


Tyget på oket i ryggen vändes på skrådden som en rolig detalj. Och ja, rutigt igen. Ni vet ju att jag gillar det.

Veckans kompott

$
0
0
Värst vad tiden går fort. Varje vecka bara svischar förbi. Eftersom jag varit lite frånvarande här tänkte jag börja med en sammanfattning från sista veckan.

Jag har börjat en omorganisering av trädgården på ängen. Min pappa hade en gammal stentrappa hemma som han körde hit med grävmaskinen i sällskap med min bror och mamma. Efter en dags arbete och trixande är det nu bara det översta trappsteget kvar. Dessutom har vi rätat upp lite av den övriga stensättningen som blivit lite skeva med åren. Jag har sen säkrat upp med cement så det ska dröja länge innan det rubbas igen. Ordning och reda på torpet alltså.
Jag drömmer om att man ska gå ner för stentrappan till den soligaste delen av ängen och där vill jag bygga ett växthus av gamla fönster. Det ska vara som en lummig och rufsig oas där nere i ängsträdgården. Om jag någon gång blir rik ska jag köpa en egen grävmaskin, en minigrävare räcker. Jösses, vad roligt det hade varit.
På kvällen efter stensättningen var jag helt slut och gick väl i ärlighetens namn inte så värst bekvämt pga foglossningen. Men dagen efter var foglossningen som bortblåst. Det varierar verkligen hur ont det gör och tur är väl det så man får något gjort här hemma. Jag är ju en otålig själ.


Min sykamrat Annemarie har varit på besök igen. Dels för att hjälpa Thomas och dels på lite minisemester och sömnad. Hon har drömt om att få se vitsipporna i blom eftersom vitsippor inte finns i Boden, Norrbotten. Hon kom just i rättan tid när de blommar som mest och när löven börjar grönska på träden.



Från vänster till höger:
Jag fyndat gamla BRIO-tåg och brandbil. Stora och rejäla trägrejer till ett totalpris av 200 kr.
Jag har snudd på somnat i badkaret till en hög trädgårdstidningar. Älskar att bada badkar.
Jag har sytt, stylat och fotograferat en ny artikel till tidningen Får jag lov om hur man syr den perfekta sommardanskjolen som kommer ut till prenumerant och butik i början på juni.
Och så har jag fyndat fyra nya och mycket pedagogiska skolplanscher i härliga färger som har placerats i gamla skolsalen. Jag möblerar om bland skolplanscherna ganska ofta.


Ni vet väl att jag finns på Instagram också? AnnaNeah heter jag där och under hashtag #gamlabyaskolan kan ni hitta fler bilder från vår gamla skola.

Nysytt! Himmelsblå Moneta till Vilma

$
0
0
Jag har sytt ännu en Moneta. Jag är svag för blåa färger och det här blå stretchtyget var dessutom en skön courtellejersey jag inte kunde motstå. Men trots att det här 28-veckorspreggot bär klänningen är den inte menad åt mig utan till min brorsdotter Vilma. Hon är ball, cool och smart och kommer bli überfin i den.


Jag gjorde den inte i den rynkade originalkjolen utan en halvcirkelvariant. Någon gång ska ni få se Vilma modella den. Hon kanske kör sin rosa vespa hit någon dag!

Seglarinspiration kommer lastad!

$
0
0
Idag tänkte jag sprida lite inspiration kring plagg med seglarstil. Den är fräsch, stilig och lekfull med glimten i ögat. Den passar såväl vuxna som barn, gammal som ung, till vardags och till fest, tycker jag. Eftersom man ofta använder solida färger är utbudet av tyger stort när man vill skapa den. Du kommer långt med enkla medel, helt enkelt.

Jag har själv sytt ett gäng sailorinspirerade plagg genom åren och kommer säkert att sy fler framöver. Seglarstilen är tidlös och kan varieras i det oändliga med olika tyger, knappar, band och modeller.



Jag har samlat en hel anslagstavla full med seglar-inspiration på Pinterest. Här hittar ni den!


Här kommer också lite tips på finfina sailorinspirerade mönster men i stort sett alla mönster kan nog bli "sailorifierade" med rätt tyg och tillbehör.

Dessa mönster från Wearing History är fantastiskt fina. Alla mönster jag köpt därifrån har jag köpt som e-mönster och skrivit ut själv hemma. Jag gillar e-mönster och är grymt sugen på den där baddräkten. Post graviditet då.


Tillys nya mönster Arielleär som klippt och skuret för seglarstilen. Hon har dessutom en sew-along så att man även som nybörjare kan hänga med och sy den. I stretchdenim skulle den dessutom bli otroligt skön att ha på sig.



Det här mönstret är helt gratis att ladda ner. Brigitte från Love Sewing magazine.



Colette Patterns har ett flertal mönster som kan passa stilen, bland annat de här. Anise, Lily och Hawthorn.


Nu när jag blivit så pass rund om magen så att inga jackor längre går att knäppa så visste jag vad mitt nästa projekt skulle bli. En jacka! Och gärna i sailorstil. Jag hade bara några få mönster hemma som lämpade sig för ändamålet, bland annat en A-linjeformad kappa (LONDON från danska How to do fashion) som jag aldrig testat. Så jag kastade mig ut och sydde den.

Jag valde ett kraftigt och stabilt heminredningstyg av bomull i en mörkare blå färg som heter Gena och ett blått foder av microsatin. Båda från Ohlssons tyger på webben. De tygklädda knapparna hittade jag i mina knappgömmor och så lite vitt bomullsband till det.


Det var inte ett helt smidigt projekt, ska jag i ärlighetens namn säga. Med facit i hand borde jag sytt en test på mönstret först. Då hade jag märkt att den här A-linjemodellen hade fööör mycket vidd i formen för min smak. Med en pinne i mitten hade det blivit ett utmärkt tvåmanna-tält.
Dessutom kom jag inte överens med originalkragen som jag tyckte var för stor. Så jag sydde in och sydde om det mesta för att det skulle landa i det här. Kragen är nu ungefär hälften så stor som originalmönstret och vidden i nederkant har jag nog minskat ner med en tredjedel. 


Man kan egentligen inte vara arg på mönstret eftersom det är gjort för vintrig ull och mera tyngd. Jackan rymmer fortfarande både ett, två eller fem barn i magen, tror jag. A-linjeformat är helt enkelt inte min cup of tea. Det blir inte alltid som man tänkt sig. Jag kommer inte att ge mig, jag ska ha den där seglarjackan till slut.


Detta inlägg är ett samarbete med Ohlssons tyger

Tutorial: Smockklänningen

$
0
0
Det har varit en segstartad vår/försommar i år. Förra året vid denna tiden här i söder var det redan högsommar. Nu börjar det kännas lite mer som sommar och från nu och fram till senhöst är en smockklänning helt perfekt att ha på sig. Den sitter inte åt någonstans, viscosetyget är lent mot hyn och andas bra i värmen. Dessutom är det den absolut enklaste klänning du kan sy och anpassar sig efter alla bystar och kroppar. Perfekt på stranden, hemma i soffan, på festen och till vardags och både till barn och vuxna. Jag tänkte visa hur man kan sy en nu. Häng med!



Klänningen består av två axelband (om du önskar sådana) samt ett rektangulärt tygstycke som smockas i överkant. Och smock är absolut inte svårt även om så här många rader kan ta en stund att sy. Men det är bara rogivande, tycker jag. På med en film eller din favoritmusik och smocka på. Till min klänningsöverdel sydde jag 28 rader smock med ca 1cm mellanrum. Du väljer själv hur många rader du vill sy. Mät från armhålan och ner till där du vill att kjolen ska börja bölja ut. Testa lite efterhand du syr för att känna på hur formen förändras. Jag tyckte att 28 rader var rätt lagom för min växande kalaskula. Notera att detta inte nödvändigtvis är en gravidklänning.

Här hittar du viscosetyget jag använde: [LÄNK]
Till min klänning gick det åt 2 meter tyg, nästan två rullar elastisk smocktråd och ett stycke 5 mm brett resårband. Ja, och tråd förstås!

För att kunna klippa ut dina delar behöver du bestämma följande:
- Vill du ha axelband på din klänning? Jag sydde 2 cm breda axelband till min. Det var precis den bredden som dolde bh-banden men det är en smaksak hur du vill göra. Längden du behöver kan du vänta med att räkna ut till du provar den färdigsmockade klänningen.Vi kommer tillbaka till det...
- Även längden på din klänning är individuell. Jag ville ha en som var golvlång men du kan likaväl sy en som är kort till stranden eller knälång. Bestäm en längd, lägg till några cm för fållen och 3 cm i ovankant.
- Kjolens vidd bestäms till viss del av längden. Är den golvlång och för tajt blir det svårt att gå i den. Ju kortare klänning desto mindre vidd kan du komma undan med. Testa med ett måttband du fäst ihop och försök gå i öglan för att vara säker. Du ska ju inte behöva snubbla. Är klänningen å andra sidan för snäv får du inte den smockeffekt som formar den i överdelen. Så testa med måttband vid både byst och höft så det finns utrymme nog att ta på sig klänningen när smocken är utsträckt.
PS: Om vidden är för stor kommer inte smocken orka dra ihop tyget i den utsträckning som krävs för att forma sig runt kroppen. 

Nåja, när du har dina mönsterdelar börjar du med att sy sidsömmen, eller baksömmen om du väljer att ha den där. Du kan sedan sicksacka eller overlocka ihop båda råkanter samtidigt och pressa ner från rätsidan.


I klänningen överkant ska vi trä in ett bredare resårband så vi börjar med att sy en kanal för det där. Mitt resårband var 5 mm brett så jag anpassade min kanal efter det.



Glöm inte att lämna en liten öppning där du kan trä in din resår.


Smock syr man med elastisk tråd i spolen och med vanlig tråd i övertråden på en helt vanlig symaskin. Eftersom mitt tyg hade svart botten valde jag svart resårtråd. Smock sys sedan från rätsidan med något längre stygn än normalt (3:an på min maskin). Jag brukar fästa den genom att backa fram o tillbaks i korta intervaller i början och i slutet på varje rad så att nålen verkligen penetrerar gummit i tråden. Spolen kan fylla antingen för hand eller på vanligt vis. Jag valde för hand denna gång eftersom jag behövde mera spänd tråd för ändamålet. Spänn med andra ord tråden lite lätt när du virar på spolen. Det kan vara bra att testa sig fram på en provbit tyg först. Bli inte förskräckt om det inte drar ihop sig direkt efter första sömmen. Det är först när du har ett gäng smockrader som det verkligen börjar hända grejer. Och slutligen kan du ånga lite lätt från rätsidan så krymper tråden ihop tyget ytterligare. Skulle överdelen trots allt kännas för stor är det bara att ta in sidsömmen lite grann extra.


Mellan mina smockrader är det ungefär 1 cm mellanrum. Jag använde pressarfoten som en guide. Det behöver vara ganska tätt för att bli både elastiskt och starkt så inte klänningen kasar ner. Översta raden smock börjar på samma ställe som sömmen för kanalen till resårbandet. Du kommer behöva spola nytt i resårrullen/spolen ganska många gånger.


När du är nöjd med antalet smockrader i överdelen på klänningen och har provat att den sitter ok, kanske ångat ihop tyget lite grann är det dags att trä in resårbandet i översta kanalen. Trä igenom resårbandet med en trubbig nål och lite längre ändar som sticker ut än vad som krävs och ta på klänningen. Dra åt resåren till det känns bekvämt och knyt en knut.


Sen är dags för själva fållen. Jag pressade först ner lite mer än en overlockbredd (ca 5 mm) och sen ytterligare 2 cms uppvik. Pressa först och sy sen. Viscose är en dröm att pressa.


Jag ville ha axelband som dolde bh-bandet och tyckte, som sagt att 2 cm var lagom bredd. Jag klippte ut medvetet för långa band i ca 8 cm bredd, pressade först på mitten och använde sedan mittvecket för att vika in respektive sida.


Sedan sydde jag en stickning på varje sida för symmetrins skull.


Sen tog jag på min klänningen och använde min bh som guide för att hitta bandens position och längd. Lite trixigt att nåla på sig själv men det går med lite akrobatik. Annars be någon om hjälp att nåla dit banden på insidan före du tar av klänningen igen.


Sy fast banden med raksöm och klipp bort överskottet på insidan med lite marginal.


Tada! En klänning som passar de flesta kroppar och som är busenkel att sy. Min kalaskula kan växa med gott samvete utan att det överhuvudtaget sitter åt och klämmer någonstans. Den här kommer jag använda flitigt i sommar och hela hösten.


Även barn är superfina i den här modellen. Den är lekvänlig och skön.



Viewing all 238 articles
Browse latest View live